Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Lång väntan på lägenhet kostar Örnsköldsviks kommun 130 000 i böter

Ett och ett halvt år – så lång tid tog det innan den handikappade fick en lägenhet. Det kostar Örnsköldsviks kommun 130 000 kronor i "särskild avgift", det vill säga böter.

Den funktionshindrade fick vänta i ett och ett halvt år på en lägenhet – minst ett år för länge, vilket kostar kommunen 130 000 kronor.

Bild: Anna Johannesson

Annons

I oktober 2013 beviljade kommunen en funktionshindrad person en bostad med särskild service, som det heter, enligt lagen om LSS.

Men det visade sig vara lättare att bevilja ett boende än att ordna fram det.

Enligt den utredning Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjort hade kommunen fortfarande i april 2014 inte lyckats få fram en lägenhet, men det "planerades" för en.

Lägenheten i fråga höll dock en sådan standard, att vare sig den funktionshindrades föräldrar eller biståndshandläggaren ansåg att den var ett alternativ.

Ett par månader senare fick den funktionshindrades gode man veta att det planerades en utbyggnad av en lägenhet i ett gruppboende, och den accepterades.

Lägenheten skulle vara inflyttningsklar vid årsskiftet 2014/2015, men den funktionshindrade fick inte flytta in förrän i slutet av mars 2015 – det vill säga nära ett och ett halvt år efter att hen beviljats en lägenhet.

Annons

Annons

Enligt IVO var ett och ett halvt års väntan oskäligt. I och för sig menar myndigheten att kommunen rimligen inte kan skaffa fram en bostad omedelbart, men högst ett halvt års väntan kan accepteras.

Kommunen har hela tiden hävdat att resursbrist varit orsaken till att lägenheten inte ordnades fram i tid, men IVO hävdar att det inte funnits några speciella svårigheter att ordna fram en lägenhet.

Därför ansökte IVO hos förvaltningsrätten att kommunen ska tvingas betala en särskild avgift, det vill säga böter – och rätten gick på IVO:s linje.

Den särskilda avgiften beräknas utifrån hur mycket kommunerna "tjänar" på att inte verkställa beslut. Kommunerna ska inte kunna komma undan kostnader genom att, som i det här fallet, inte ordna fram en lägenhet.

Därför tvingas nu Örnsköldsviks kommun att betala 130 000 kronor till staten.

Linda Mikaelsson är relativt nybliven chef för kommunens LSS-verksamhet och hade inte ansvaret för det här ärendet.

– Ibland har vi svårt att hitta lediga lägenheter. Vi försöker planera så gott det går, men det kan exempelvis bli inlyttningar som vi inte räknat med. Men vi försöker jobba långsiktigt.

Exakt hur stor den är, är oklart, men det finns en generell brist på anpassade lägenheter.

– Vi har ett behov och nu planeras för ett nytt gruppboende som ska stå klart 2018. Men vi kommer att behöva ett nytt boende även 2020, säger Linda Mikaelsson.

Annons

Samma dag som domen om lägenheten kom, beslutade förvaltningsrätten dessutom i ett annat fall där Örnsköldsviks kommun fallerat.

Annons

Här gällde det en person som beviljats ledsagare och där det dröjde sju månader innan hen fick en sådan.

Det kostade kommunen 12 000 kronor.

142 000 kronor på ett bräde, alltså.

Läs också: Anställd utan körkort skjutsade brukare – nu jobbar han inte på boendet längre

Efter överklagan – funktionshindrad fick äntligen rätt till en kompis

Kommunen nekade handikappad bidrag – får bakläxa av förvaltningsrätten


Ulf Häggqvist

0660-29 55 90
ulf.haggqvist@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy