Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

"Hur många ska hinna dö?" – stark kritik mot avgift för cellprov i Västernorrland

Flera landsting slopar avgiften på gynekologiska cellprov för kvinnor. Västernorrland gör tvärtom och höjer avgiften. – Sorgligt, tycker Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges S-kvinnor.

Carina Ohlsson i S-kvinnor tycker Västernorrland ska tänka om.

Bild: Minna Ridderstolpe

Annons

Socialdemokratiska kvinnoförbundet på nationell nivå välkomnar att Uppsala och Kronoberg nu följer de goda exemplen i Stockholm, Sörmland, Östergötland och Gotland och inför avgiftsfria cellprovtagningar i juli.

Mot andra landsting riktas kraftig kritik.

– S-kvinnor är glada att fler landsting inser att gratis gynekologiskt cellprov räddar liv. Men när 15 landsting fortfarande väljer att ta ut en avgift har vi lång väg kvar till jämställd vård, säger S-kvinnors ordförande, riksdagsledamoten Carina Ohlsson.

Läs också: Ingen cancerkoll för utvecklingsstörda

Kritiken trappas upp ytterligare mot ett landsting som Västernorrland som höjde avgiften från 150 till 200 kronor i april i samma veva som man införde enhetstaxa.

Annons

Annons

Ewa Back (S), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, tycker att gratisfrågan är upp till regeringen.

Ewa Back (S) menar att regeringen borde betala cellprovtagningarna.

Bild: Klas Leffler

– Om nu regeringen tyckte det var en bra idé att ta bort avgifterna på mammografi så förväntar jag mig faktiskt att regeringen så småningom tycker det är en bra idé att ta bort avgifterna även på den här åtgärden, säger hon.

Argumenten emot är att landstinget just nu saknar ekonomiskt utrymme, avgiften har inte höjts på många år och dessutom vill man vänta och se hur mammografin möjligen ökar när den blir gratis i hela Sverige i juli.

Läs ledare (S): Screening räddar kvinnoliv

Carina Ohlsson i S-kvinnorna menar att Västernorrland biter sig i svansen ekonomiskt och borde tänka till ett varv till.

– Man vet ju att detta förbygger cancer. Det är en träffsäker metod. Därför tjänar man på undersökningarna. På sikt blir det ingen kostnad.

– Dessutom är hälso- och sjukvården landstingets ansvar. Det handlar om om man vill vara i framkant eller i bakvattnet och om man tar det här på allvar. Det är ett val man gör politiskt. Jag tycker det är sorgligt.

Annons

– Man borde ta ett omtag i Västernorland och definitivt inte höja i alla fall. Det är helt fel väg, säger Carina Ohlsson.

Landstinget får hård kritik även från Barbro Sjölander, ordförande i ett rikstäckande nätverk mot gynekologisk cancer. Hon reagerar starkt på landstingets linje att vänta och se vad som händer när man höjt till 200 kronor.

Annons

Barbro Sjölander är ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer.

Bild: Privat

– Verkligen skandal att Västernorrland ska avvakta och se om deltagandet i cellprovtagning går ner innan man backar. Hur många kvinnor har hunnit insjukna och dö innan man studerat det?

– Så otroligt okänsligt. Hur kan de spela med kvinnors liv på det här sättet? frågar Barbro Sjölander.

FAKTA


Klas Leffler

0611-55 48 30
klas.leffler@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan