Annons

Annons

Annons

Norrstan

Kvinnor döms för att ha ljugit om våldtäkt – Mannen: "Skönt att ha fått upprättelse"

De två kvinnor som ljög om en påstådd våldtäkt döms båda till villkorlig dom och dagsböter. De ska också solidariskt betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen som satt frihetsberövad en månad innan han släpptes.
– Det känns otroligt skönt att äntligen fått upprättelse. Jag är glad och tacksam mot rätten som lyssnat på mig, säger han.

Mannen greps av polis på sin arbetsplats inför ögonen på sina arbetskamrater, misstänkt för våldtäkt i november 2014. I dag är utredningen nedlagd, men misstankarna har satt spår.

– Det var en mardröm, jag bröt ihop psykiskt, berättade mannen i samband med rättegången mot de två kvinnor som ljugit om händelsen

Vid flera tillfällen under rättegången föll mannen i gråt.

– Jag blev förd till arresten och satt i en cell utan att få prata med någon. Jag mådde fruktansvärt dåligt, fick sömntabletter för att över huvud taget kunna sova och drömde mardrömmar. Hela min familj påverkades. Sista veckan på häktet bröt jag ihop.

Efter att mannen suttit frihetsberövad under en månad erkände en av kvinnorna att hon övertalats att vittna till det påstådda våldtäktsoffrets fördel, att bevisföremål förfalskats och att hon inte talat sanning. Dagen innan den planerade rättegången släpptes mannen fri, dock fortfarande på sannolika skäl misstänkt för brottet. Utredningen fortsatte i en dryg månad innan den till slut lades ner.

Annons

Annons

Läs mer: Tjatade om att ha sex med kvinnliga kollegor – dömd för sexuellt ofredande

– Det kändes som att jag var dömd på förhand. Många såg mig som skyldig, Vänner försvann, folk undvek mig på stan och jag miste förtroendeuppdrag. Jag fick panikångestattacker och visste inte vad jag skulle säga till vänner som undrade, säger han.

Efter förhör och teknisk undersökning fattade åklagare Daniel Brodén beslut att åtala kvinnan för anstiftan till falsk tillvitelse och stämpling till mened och vittnet för falsk tillvitelse.

Kvinnan hävdar fortfarande att hon utsatts för en våldtäkt, men har erkänt att hon övertalade sin vän att ljuga om händelsen. Åklagaren menar dock att ingen egentligen vet vad som hände i bostaden och att det just därför är av yttersta vikt att hålla sig till sanningen. Han ser mycket allvarligt på brotten och yrkade på fängelsestraff för båda kvinnorna.

Rätten finner att åtalet är styrkt och dömer kvinnan som anklagat mannen för våldtäkt för stämpling till mened och anstiftan av falsk tillvitelse till villkorlig dom och 3000 kronor i böter. Den andra kvinnan döms för falsk tillvitelse till villkorlig dom och 10 000 kronor i böter. Solidariskt ska de betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen.

Annons

– Inget kan ersätta det lidande jag gått igenom och jag skall nu i lugn och ro gå igenom domen tillsammans med min advokat för att överväga om vi skall överklaga och kräva ett högre skadestånd, säger mannen.

Annons

Läs mer: Kvinnor ljög om våldtäkt – Mannen: "Jag bröt ihop psykiskt"

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.


Ulf Westman

0611-55 48 20
ulf.westman@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan