Annons

Annons

Annons

En bortglömd stämma – Warren Wiebe var en av de allra största

Ingemar Stenmark.

Björn Borg.

Lill-Strimma Svedberg och Peter Forsberg.

En del människor, vad det än handlar om, hittar rätt i livet. Och blir och är helt enkelt bäst på det de gör.

Precis så var det även för artisten Warren Wiebe.

Helt enkelt bäst.

Åtminstone var han en av de absolut mest framstående när det gällde att låna ut sin röst.

Warren Wiebe föddes i San Diego i södra Kalifornien. Om han fortfarande hade varit i livet skulle han snart ha fyllt 63.

Warren Wiebe är och var en doldis för många. Likt förbaskat fick han sjunga på Celine Dions bröllop och blev lite av demonproducenten David Fosters vokala favorit. Celine Dion ska också ha sagt om det är någon hon ville sjunga duett med, då var det just Warren Wiebe.

Annons

Läs även: Pophistoriens bästa stämmor – "Angel voice" och mycket skönsång

Annons

Någon skiva i eget namn blev det dock aldrig för mannen med den unika rösten, men han finns lyckligtvis samlad på många andra artisters storverk. Spanjoren Gabriel Raya, som gav ut Steve Dorffs "Original demos" för lite drygt tio år sedan – där Wiebe sjunger på alla 13 låtar – har sagt att om Wiebe ville kunde han sjunga som Al Jarreau, James Brown, Stevie Wonder, Paul Rodgers och Garth Brooks.

Warren Wiebe tog sitt liv i oktober 1998. Om det var för att han aldrig nådde den uppmärksamhet han var värd är oklart.

De här fem låtarna är en bra start om man vill botanisera bland de låtar som finns med Warren Wiebe:

Läs även: Kanske årets bästa platta av Champlin Williams Friestedt

1. "Walkaway" från skivan "River of love" med David Foster. Mycket bättre västkustrock än så blir det inte. Ett stycke musik som hela tiden växer och når så högt det bara går.

2. En låt som möjligen konkurrerar är titellåten från samma skiva, där Warren Wiebe sjunger duett med Bryan Adams. Ett suggestivt stycke, rikligt orkestrerat och med en stor portion harmoni.

3. "Is there a chance" är ett samarbete mellan självaste Brian Wilson och David Foster. Här låter Warren Wiebe, som om han så vore en äkta Beach Boy. Dessutom medverkar en annan skönsjungare i form av Eagles Timoth B Schmit i bakgrunden. Ett litet mästerverk.

Annons

Annons

4. "Kindred spirits" från skivan med Steve Dorff, där Warren Wiebe sjunger på samtliga låtar, som om han vore en ängel. På skivkonvolutet skriver Steve Dorff att just den här låten bad Warren Wiebe om en kopia av.

5. "I never stopped loving you" från skivan med Steve Dorff är ett annat vackert stycke. Det är naket och avskalat med Warren Wiebes röst i fokus.

Warren Wiebe hade en unik stämma. Han var inte skolad – han var bara skapt att sjunga vackert. En av de bästa rösterna, som jag inte nämnde i förra Berlin Calling. Och självklart finns det fler. Var så säker. Men få låter så bra som just Warren Wiebe.

■■ Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.

Fakta

Toppen

Filmen om Brian Wilson liv – "Love & mercy". Släpps äntligen i Sverige den här veckan. Väl värd att kolla in kan jag lova.

Fakta

Botten

Huvudtacklingar i ishockey. Kännbara straff för fegisarna är det enda som kan hjälpa. Alltså långa avstängningar och dryga böter. Sju matcher och böter är väl ingenting i jämförelse med att en spelare kan tvingas lägga av.

Warren Wiebe blev aldrig den stjärna han var värd. I stället tog han sitt liv för snart 20 år sedan.


Torbjörn Berlin

0660-29 55 37
torbjorn.berlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan