Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Sollefteåforsens erosionsskydd skadat – säkerheten måste förbättras

Sollefteåforsen, kraftverket mitt i Sollefteå, måste förbättra dammsäkerheten. Bland annat ska erosionsskyddet återställas och förstärkas. – Det är en ganska liten åtgärd. Den är kostnadsberäknad till under tio miljoner kronor, säger Jonas Andrén från Uniper, före detta Eon Vattenkraft.

Sollefteå kraftverk ska få ett förstärkt erosionsskydd.

Annons

Att erosionskyddet både uppströms och nedströms kraftverket är skadat har varit känt länge. Nu har Sollefteåforsen AB begärt ett samråd med berörda myndigheter. Efter det ska man ta fram arbetshandlingar och skicka in en ansökan till mark- och miljödomstolen. Arbeten av den här typen kräver nämligen miljötillstånd.

– Men jag ser inga problem med miljöpåverkan med den här sortens arbeten, säger Jonas Andrén.

Annons

Erosionsskyddet är den stora stenläggning man ser på båda sidor om älven, både uppströms och nedströms kraftverket.

Sollefteå kommun kommer under året att ta över kraftverket som ensam ägare och den här investeringen kommer inte som någon överraskning. Insatsen är planerad och budgeterad av Sollefteåforsen där kommunen har representation redan i dag.

Annons

– Vi känner till att det är skador på erosionsskyddet. Men det har man hanterat i Sollefteåforsens styrelse, säger Thomas Alsfjell, kommunchef.

När tar ni över kraftverket?

– Jag skulle kunna tänka mig att det kan bli aktuellt till halvårsskiftet. Vi har en träff med Eon den 11 februari där vi ska dra upp en agenda hur vi praktiskt ska gå till väga, säger Thomas Alsfjell, kommunchef.

Priset för halva kraftverket är 400 miljoner kronor. Dessutom måste kommunen lösa in sin del av ett lån på 120 miljoner kronor i bolaget. Politisk är beslutet klubbat och kommunstyrelsen har också fått mandat att låna pengar och genomföra köpet.

Thomas Alsfjell berättar också att man måste klara ut vem eller vilka som ska ta ansvar för den dagliga driften av kraftverket och sköta det löpande underhållet med mera.

– Kommunen kommer inte att bygga upp någon organisation för att driva ett kraftverk. Vi anlitar en entreprenör. Det är också något som måste bli klart innan vi kan ta över, säger han.

Annons

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller till Android.


Jörgen Sundin

0620-257 92
jorgen.sundin@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy