Annons

Annons

Annons

Annons

Vintergatan

"Det går knappt att beskriva" – nu visas utställningen om romerna i Valea Seacă

De sändes till Rumänien för att skildra romernas vardag. I många fall samma utfattiga människor som sitter framför varuhusens dörrar med en pappmugg i händerna.
Resan blev ett uppmärksammat reportage – och en utställning som nu nått Ödbergska gården i Örnsköldsvik.

Fattigdomen är stor.

Annons

I slutet av 2014 samlade Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland in närmare en halv miljon kronor för ved till rumänska romer, ett samarbete som genomfördes tillsammans med Hoppets stjärna. Företag och privatpersoner ställde upp i en kampanj som lyckades över förväntan; Ion Pravăţ, borgmästare i Valea Seacă, såg ett löfte som för en gångs skull infriades och kallade det "en glädjens dag".

I januari 2015 sändes reportern Elin Holmberg och fotografen Leif Wikberg till Rumänien för att skildra livet i byn Valea Seacă. Där träffade de bland annat några av de rumäner som tagit sig ända till Ångermanland i hopp om att tigga ihop lite pengar för en drägligare tillvaro.

Läs hela reportaget: "Valea Seacă – där ogräs växer"

Annons

Annons

– Reportageresan är det i särklass häftigaste jag gjort i mitt yrkesliv, säger Elin Holmberg.

– Jag trodde att jag hade hyfsad inblick i romernas liv, att jag var påläst. Men när vi kom ned till Valea Seaca förstod jag att jag inte hade särskilt bra koll.

Resan gjordes dels för att berätta romernas historia – från 1300-talets rumänska slaveri till dagens sociala utstötthet och yttersta fattigdom – dels för att söka svar. Försöka förstå de krafter som format detta folk under så många generationer.

Leif Wikberg och Elin Holmberg mötte sjukdom, uppgivenhet och misstro – men också kärlek, livsglädje och framtidshopp. Förutom ett djupt berörande reportage, som fick stor uppmärksamhet och har visats bland annat på Örnsköldsviks museum, gav resan en lång rad oförglömliga minnen.

– En av de saker som rörde mig mest var när jag fick chans att gå runt till några barnfamiljer och dela ut tjocksockar till småbarnen, säger Elin Holmberg.

– Hur de satt på jordgolven utan sockor och ordentliga kläder... Det går knappt att beskriva vad det gör med en som människa och fyrbarnsmamma.

Nu visas utställningen på nytt i Örnsköldsvik, denna gång på Ödbergska gården. Bilder och texter som är hudlösa, nästan påträngande med sin närvaro och känsla. Det går inte att blunda för bilderna av ruckel, barn som leker bland sopor, en iskall vedkamin i vinterkylan. Det går inte att värja sig mot berättelserna om övergivenhet, cyniskt utnyttjande av de fattigaste, barn vars föräldrar fortfarande hoppas kunna ge dem en framtid som inte bara är den yttersta fattigdom.

Annons

Även om veden numera brunnit upp så tände den ett hopp i Valea Seacă.

Annons

– Jag är säker på att vi gjorde skillnad med vedkampanjen. Den har möjliggjort för ett efter skolan-projekt som ska starta nu, säger Elin Holmberg.

– Min dröm är att åka tillbaka till Rumänien för att skildra ännu mer av romernas liv. De sitter på fascinerande berättelser.

Lördag 9 januari är det vernissage på Ödbergska gården. Utställningen visas under hela januari.

Läs också: Ett år efter kampanjen – här är filmen om Valea Seaca

Se bildspelet: Romernas liv i Valea Seaca.

Föräldrarna kämpar för att barnen ska få en bättre framtid.

Det är vinter - och husen är utkylda.

Barn leker bland soporna på marken.


Katarina Östholm

0620-257 90
katarina.ostholm@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan