Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Skuleskogen får toppbetyg

Sveriges nationalparker i allmänhet och Skuleskogens nationalpark i synnerhet får toppbetyg av besökarna. Ungefär 95 procent av de som vandrat i Skuleskogen ger betyget "mycket bra" eller "perfekt". Dessutom innebär turismen mångmiljoninkomster till området.

Skuleskogens besökare ger nationalparken mycket höga betyg.

Annons

Det här visar en undersökning som Naturvårdsverket gjort genom intervjuer med besökare i nationalparkerna. Skuleskogen hör till de som fått allra bäst betyg.

– Det är väldigt roligt att så många kommer till Skule och att besökarantalet ökar, säger Anna Carlemalm som är föreståndare för Naturum Höga kusten.

Hon säger att nästan alla gäster brukar berömma nationalparken för dess natur och de fantastiska utsikterna.

– Kommentarerna är översvallande och det gäller att vi fortsätter att underhålla bland annat lederna. Just nu arbetar vi till exempel med en handikapptoalett vid Kälaviken.

Hur besöksantalet ser ut för 2015 är för tidigt att säga. Men enligt statistik från 2013, som undersökningen bygger på, kom 36 000 besökare till Skuleskogen.

Annons

De viktigaste orsakerna besökarna uppger för besöken i nationalparkerna är naturen, frisk luft, motion och avkopplingen det ger. Sju av tio som besökt en nationalpark upplever att deras psykiska välbefinnande ökar.

Annons

I undersökningen har man också tittat på hur mycket turister säger sig vara beredda att betala för att besöka nationalparkerna. Medelvärdet ligger på 639 kronor för svenskar och 958 kronor för utländska turister.

Besökarnas utgifter för att besöka Skuleskogen var år 2013 sammanlagt 27,6 miljoner kronor räknat som medeltal eller 5,4 miljoner kronor i medianvärde.

– Undersökningarna visar att nationalparkerna är attraktiva att besöka och att åtgärder i form av entréer, information, tillgänglighet och leder uppskattas av besökarna, säger Gisela Norberg som är handläggare på Naturvårdverket.

Fakta

Skuleskogens nationalpark

Nationalparken bildades 1984 och var då Sveriges 19:e nationalpark.

Ingen annanstans kan man vandra i så kuperad och orörd natur så nära havet som just i Skuleskogen.

Skogen är känd för en spännande geologi och för att vara gräns för många både sydliga och nordliga växters utbredning.

Även fågel och djurlivet är rikt.

Nationalparken är drygt 3000 hektar stor.

Slåttdalsskrevan är nationalparkens mes besökta del.

Slåttdalsskrevan är nationalparkens mes besökta del.

Annons

Annons

Klapperstensfält som formats av vågor för tusentals år sedan ligger högt uppe på bergen.

Skuleskogen har besökare även vintertid.

Naturumets föreståndare Anna Carlemalm är glad över det fina betyget.


Anders Lidén

0612-77 17 60
anders.liden@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy