Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Succé för nya inre hamnen

Gästerna stortrivs i Ö-viks gästhamn. Närheten till staden är ett stort plus enligt gästerna. Den italienska restaurangen drar dock ut på tiden.

I det nya servicehuset öppnar förhoppningsvis en ny italiensk restaurang om fyra veckor.

Annons

Örnsköldsviks gästhamn drog i gång sin nya verksamhet för några veckor sedan. Entreprenörerna Jennie och Mauritzio Saporito har förutom gästhamnens verksamhet även hand om vandrarhemmet, ställplatser för husbilar/husvagnar, samt glasskiosken i hamnen. En rosticceria, en slags italiensk snabbmatsrestaurang skulle egentligen ha öppnat till midsommar, men paret Saporito stötte på förhinder.

– Restaurangen har tagit lite mer tid än vad vi trodde från början, berättar Jennie Saporito. Vi tror att vi ska kunna vara klara om fyra veckor, sen om det är realistiskt vet jag inte, vi har fått lite käppar i hjulet.

Det är bygglovet från kommunen som har dragit ut på tiden. Den nya restaurangen är tänkt att ligga i servicehuset i hamnen.

Annons

– Det är ju så klart frustrerande att det tar tid, säger Jennie. Det är nu efter midsommar som båtgästerna börjat anlända på allvar. Många dagar har det varit nästan fullt i gästhamnen, det är en miss att inte få köra i gång i juli. Det kommer in säkert tio Ö-viksbor om dagen som bara är nyfikna och frågar om de kan få äta här.

Annons

– Vi vill gärna komma igång med restaurangen så fort som möjligt och nu har vi äntligen fått bygglov.

Jennie är på det klara om vad restaurangen kommer tillföra till Örnsköldsviks krogliv.

– Min mans erfarenhet inom branschen, säger hon. Vi kommer kunna erbjuda lite extra service och autentisk italiensk mat. På en solig dag kommer det vara perfekt att sitta på vår uteservering och ta en drink eller lite mat.

– Vi har en italiensk kock som kommer i juli direkt från Dubai. Nu får han ha lite semester innan vi kan dra igång.

Bo bergström är en av de som bor på de ställplatser som paret Saporito tillhandahåller. Han har tillsammans med sin fru Gunnel och hunden Klara bilat upp från Kristianstad i Skåne. Slutmålet är Bodø i Norge.

– Vi har bott här en natt, säger Bo. Det verkar positivt än så länge. Det är en fin anläggning med dusch och stora fina platser nära vattnet. Läget är perfekt – så nära centrum som möjligt.

Bo har aldrig varit i Örnsköldsvik förut och blev först väldigt imponerad av den stora färgglada byggnaden han såg när han körde in i staden.

– "Vad fan är detta?" tänkte jag först, men nu är jag imponerad, berättar Bo. Den påminner om Malmös Turning torso, men jag tycker att den (Ting1) är lite vassare.

Patrik och Sofia Lindström är tillsammans med barnen Hannes, Hedvig och Wilma ute på båtsemester och har bott på vandrarhemmet i två nätter.

Annons

– Vi är på väg till Ulvön och tänkte även fara till Trysunda, Norrfällsviken och Bönhamn, berättar Sofia. Har du berättat att vi är från Skellefteå? säger hon och vänder sig till Patrik.

Annons

– När vi bodde i Luleå hamn hade vi en Skellefteå AIK-flagga på båten och när vi åkte in i hamnen kom det någon springande och skrek "Ta bort flaggjäveln!", berättar Patrik och skrattar. Han jobbar till vardags på Skellefteå AIK:s marknadsavdelning.

Familjen har nästan bara bra saker att säga om gästhamnen.

– Det är jättetrevligt här, jättebra bemötande, bra värdskap, fem plus! säger Sofia. Jag önskar att Skellefteå kommun skulle satsa mer på något liknande.

Den positiva känslan har även gjort att familjen kommer tillbaka.

– Vi har bokat vandrarhemmet igen i oktober när det är TV-pucken här, berättar Sofia. Hannes spelar hockey i Skellefteås U16-lag.

Hedvig har dock några saker som skulle kunna förbättras.

– Fiskarna skulle nappa lite mer, säger hon. Och en lång sandstrand hade varit fint!

Många resenärer har valt att bo på gästhamnens ställplatser för husbilar/husvagnar

Bo Bergström har tillsammans med frun Gunnel och hunden klara bilat från Kristianstad.

Ställplatserna ligger precis vid vattnet, snett nedanför det gamla stationshuset.

Sofia Lindström, Hedvig Lindström, Wilma Schönfeldt, Hannes Lindström och Patrik Lindström har tagit båten från Skellefteå för att spana in Höga kusten.

Annons

Närheten till centrum är något som gästhamnens besökare premierar.


Tor Sörstam

0660-29 55 50
tor.sorstam@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan