Det är tidig söndagmorgon när en grupp mammor och pappor och deras bebisar sakta glider ner i den varma rehabbassängen på Paradiset i Örnsköldsvik.
Stämningen är avslappnad och det märks att det här är en av veckans höjdpunkter för både barn och föräldrar.
Ingen gråter eller skriker. Det är bara skratt och joller som hörs när bebisarna börjar utforska bassängen med alla badringar, leksaker och flytmadrasser.
Efter några få gånger på kursen har alla redan blivit vana vid att vara i vatten.
Och det är just det babysim handlar om – att få vattenvana.
Av namnet babysim kan man tro att bebisarna ska lära sig att simma, men det är de förstås för små för.
– Babysim är ett sätt att få barnen att trivas i vattnet, säger Marielle Hagström som varit ledare i babysim via Medborgarskolan i flera år.
Annons
Annons
– Det är en mysig familjeaktivitet. Vi har roligt, vi sjunger ihop och leker lekar. Sedan är det ju livräddande också. Man lär barnen att få respekt för vattnet men även att kunna vara under vattnet och ta sig tillbaka till kanten om man skulle vara med om en olycka.
Babysim introducerades i Sverige på 1970-talet och har bara växt sedan dess. I dag finns ett babysimförbund och det arrangeras kurser med utbildade instruktörer i de flesta städer.
– Intresset är väldigt stort, vi har många som går babysim. Och det känns som att det är något som kommer att utvecklas ännu mer också, säger Marielle Hagström.
En gång i veckan under nio veckor träffas gruppen för en halvtimme tillsammans i bassängen.
De inleder alltid med att samlas i en ring och sjunga med barnen. Därefter blir det övningar och lekar i vattnet, lite mer avancerade för varje gång.
– Det roligaste är att se hur hon utvecklas och blir mer och mer van med vattnet och tycker det är roligt, säger Emma Östman som är mamma till Luna, fem månader.
De tror absolut att dottern kommer att ha nytta i framtiden av att ha gått babysim.
– Hon blir mer van vid vatten och det blir inte läskigt när hon ska bada när hon blir äldre, säger pappa Pontus Hedgren.
Målet är att barnen på slutet av kursen ska kunna dyka ner under vattnet.
Alla bebisar har något som kallas dykreflex som innebär att struphuvudet stängs när vatten åker ner i svalget. Trots denna förmåga är det viktigt att lära barnen att viljemässigt hålla andan.
Det tränas in bland annat genom att hälla vatten över barnets kropp och huvud och ge en tydlig signal om vad som är på gång. När man ser att barnen instinktivt kan hålla andan går man vidare och tar försiktigt ned dem under vattnet.
Annons
En som blivit riktigt duktig på att dyka är Henrik Allkärlind, åtta månader.
Annons
För pappa Allan Allkärlind är det andra barnet han går på babysim med.
– Det är klart man blir nervös första gången när man ska ta sitt barn under vatten, men det är duktiga instruktörer som förklarar före vad man ska göra så det går bra, säger han.
Kan du rekommendera andra föräldrar att prova babysim?
– Absolut! Gå en kurs och lär ert barn vatten, det är jättenyttigt, jätteroligt och jättemysigt.
Även för ledaren Marielle Hagström är babysimstunderna givande.
– Det är så himla fantastiskt roligt, säger hon. Barnen är så små och söta, och det är roligt att få ta del av den här glädjen som familjen har och att få se hur barnen utvecklas från gång till gång.
Fakta
Babysim
Det går att börja från cirka 3 månaders ålder.
Bra är att börja när man känner att vardagsrutinerna fungerar väl. Vid 3-6 månader blir barnet allt stadigare och har längre perioder av vakenhet. De flesta barn är i denna ålder mycket öppna för nya upplevelser och bekantskap med nya människor.
Någon övre åldersgräns för när det är möjligt att börja finns inte.
Simskoleförbundet har riktlinjer som alla anslutna verksamheter förbinder sig att följa.
Miljön ska vara lugn. Därför ska grupperna inte vara för stora och får inte överstiga tio barn. Föräldrarna ska vara aktiva i undervisningen hela tiden.
Temperaturen i vattnet får inte understiga 32 grader, rekommenderat är 34-35 grader.
Undervisningen får vara högst 30 minuter per gång.
Kurserna är vanligtvis mellan 7 och 10 lektioner eller hela terminer.
På många ställen har de som ska påbörja babysim ett teoritillfälle/informationsmöte före första badet.
Kostnaden för en kurs kan variera mycket i landet, från cirka 650 till 2000 kronor, beroende på om babysim bedrivs via en förening eller privat.
Källa: Simskoleförbundet för Baby och Barn
Annons
Annons
Inbäddat innehåll

Henrik Allkärlind, åtta månader, har inga problem att titta under vattnet när han provar att dyka. För pappa Allan Allkärlind är det andra barnet han går med på babysim – och han rekommenderar alla föräldrar att ge sina bebisar vattenvana på det här sättet.

Sandra Ågren går på babysim med sonen Loa Berglund.

Halvtimmen i den varma bassängen inleds alltid med att man sjunger med barnen.

Babysimgruppen får både leka och göra olika övningar. "Det roligaste är att se hur hon utvecklas och blir mer och mer van med vattnet", säger Emma Östman om dottern Luna, fem månader.

Marielle Hagström gillar jobbet som babysiminstruktör.

Tilde Forslund är elva månader och efter en termin på babysim har hon inga problem att dyka ner under ytan, här med hjälp av pappa Peter Forslund.

På slutet av kursen får barnen prova att dyka ner i vattnet. Luna Hedgren är fem månader och en av de yngsta i gruppen.
Peter Forssell
0660-29 55 52
peter.forssell@allehanda.se