Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Expert: "Nej till frukt och grönt"

Ät mer grönsaker och frukt, manar myndigheterna.
Det är en filosofi som läkaren Jenny Reimers ifrågasätter.
– All frukt och allt grönt är verkligen inte bra. Ät lever i stället, säger hon.

Människan är i grunden ett rovdjur. Mage och tarm är anpassad till kött. Läkaren och författaren Jenny Reimers dömer ut kostråden att äta så mycket "frukt" och "grönt".

Annons

Mat angår alla. Det vi stoppar i oss vållar ständigt rubriker, eller det vi inte stoppar i oss.

Landstinget rekommenderar fem grönsaker eller frukter varje dag. Det berättade vi i ett reportage om sundare hälsovanor i Västernorrland i förra veckan.

Tre dagar senare följde en stor artikel med Livsmedelsverkets uppmaning att äta ett halvt kilo frukt och grönt om dagen.

Det blev droppen för Härnösandsläkaren och författaren Jenny Reimers.

– Man kan inte prata om frukt och grönt utan citationstecken. Är det inte Kravmärkt odlat så är det ju giftigt, besprutat med antibiotika bland annat.

Annons

Annons

– De flesta frukter är dessutom omoget plockade och har inte utvecklat c-vitaminer. Man får i sig mer vitaminer om man äter lever, vanlig kolever. Och blod! säger hon.

Hon jämför med djurens beteende.

– Korna till exempel äter inte frukt. Och elefanter och fåglar äter bara övermogen frukt så att de blir fulla. Så de äter frukt bara ibland, en gång om året.

Jenny Reimers kallar sig en gammal tant som reagerar på dumheter i media. Lite större än så är det.

Hon jobbade i många år som överläkare på röntgen i Härnösand och för nio år sedan gav hon ut en bok, "Naturlig föda – naturligtvis!”.

I boken pläderar hon för nyttig kost i linje med människans biologiska ursprung från havslevande varelse via nomadliv till nutid.

Slutsatserna slår hårt mot färdigmat och dåliga råvaror från livsmedelsindustrin. Eller för mycket av fel sorts matvaror.

Rådet är i och för sig inte att strunta helt i frukt och grönt.

– Nej, vi har ingen egen produktion av c-vitamin. Så vi ska äta c-vitaminrika bär. Blåbär, hallon och havtorn är bra, menar Jenny Reimers.

Vanliga tillbehör som tomater, gurka och sallad ger hon däremot inte mycket för, inte i den smaklösa form som de ofta säljs. Fröer, bönor, groddar och nötter väcker inte heller aptit.

– Det är växternas fortplantningsorgan. Det är inte meningen att vi ska äta det. Vi ska inte äta varandras könsorgan om man säger så, förklarar Jenny Reimers.

Annons

Rådet framför allt är att utnyttja den unika förmågan att hantera eld.

– Människan är det enda djuret som kan koka och steka. Så ät kött och fisk, men det ska vara vildfångad fisk, inte odlad.

Annons

– Jag är inte mager. Men jag gick ner ordentligt när jag gick över till huvudsakligen animalisk föda.

Trendiga dieter som LCHF, GI och medelhavskost kommenterar Jenny Reimers kort och kliniskt:

– Vi ska inte kalla mat för diet. Man har diet för att man är sjuk.

Inbäddat innehåll


Klas Leffler

0611-55 48 30
klas.leffler@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan