Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Möbler som tål att sitta och titta på

Träakademiens studenter finputsar montern som ska bli skolans skyltfönster vid den stora möbelmässan i Älvsjö. Den innehåller ett smörgåsbord av egendesignade möbler och kopior av historiska förebilder.

Malin Folkesson, Kristina Johansson, och Angelica Lindström provsitter en rekonstruktion av en Gustaviansk trågsoffa från 1700-talet.

Annons

Att göra väl i från sig på Stockholm Furniture & Light Fair, som är det officiella namnet på Europas största möbelmässa, är viktigt. Studenterna ska skaffa sig erfarenheter och kontakter och samtidigt göra reklam för utbildningen.

Två studenter från första utbildningsåret och sex från det andra bidrar med sina arbeten. Ett 20-tal personer, studenter ocn lärare, åker dock med till den prestigefyllda mässan.

Annons

Annons

– Vi har varit med i över tio år, de senaste åren i jättelokalen Green house som är väldigt bra och där alla skolor finns, säger Mary Forsén, lärare vid utbildningen för möbeltapetsering.

Studenterna har designat montern och i veckan byggt upp den på skolan för att se att allt fungerar. På söndag bär det i väg till Älvsjö. Under tisdag till fredag visar man upp sig för branschfolk och på lördag är det även öppet för allmänheten.

Träakademiens studenter turas om att i pass ha hand om utställningen.

– Det gäller för oss att locka in folk för att visa allt det vackra som finns i montern, säger Angelica Lindström.

En kopia av en trågsoffa från 1700-talet och en egendesignad förvaringsmöbel med inspiration från 1950-talet visar på bredden i skolans utställning.

Förvaringsmöbeln, en sideboard för vardagsrummet eller en hallmöbel, har Ottar Gjendahl Sörensen på utbildningen för möbelsnickare gjort. Möbels luckor pryds med skinn, rombformat och färgglatt.

– Jag har inspirerats av Otto Schultz, en möbelsnickare verksam i Göteborg mellan 20- och 50-talet.

För stämningens skull spelas det i montern upp olika slags ljud inspelade vid arbete på skolans möbelsnickeri.

Annons

Kristina Johansson och Fredrik Skoglund vid Sam Hübners pall av amerikansk valnöt.

Annons

Ottar Gjendahl Sörensen med sin egendesignade sideboard.


Erik Åmell

0612-77 17 64
erik.amell@allehanda.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy