Annons

Annons

Annons

Älandsbro/Hemsön

En mystisk tusenårig gömma ovanför havet

Små solstrålar letar sig in och lyser upp de mörka väggarna som bildar ett andrum inne i berget. Nästan helt gömd uppe på Hemsön ligger Prästhusgrottan, jämngammal med Egyptens pyramider och ett av Höga Kustens mest spännande geologiska arv.

På långt håll ser det ut som vilket bergmassiv som helst. Gråa tysta stenar cirka fyrtiofem meter ovanför havsytan som är lite svåra att hitta till om man inte vet vad man letar efter.

Men fortsätter man lite högre upp, förbi två granar, öppnar berget upp sig. Det är ingången till den tusentals år gamla Prästhusgrottan.

– Det är inte så många som känner till just den här grottan, säger Björn Sidén och lyser in genom öppningen med ficklampan.

Han har varit med och utformat en guide över kommunens grottor och det är första gången som han besöker just den här grottan. Wilmer och Sebastian Sandström följer också med.

Prästhusgrottan är nämligen speciell. Det finns tre huvudtyper av grottor; tunnelgrottor, blockgrottor och klippgrottor, och den här är en så kallad tunnelgrotta. De är unika för Skandinavien och det finns bara ett sextiotal av dem i hela världen.

Annons

Annons

Just tunnelgrottorna har bildats med hjälp av havet som under en lång tid har gröpt ur sprickor i bergen, som sedan förvandlats till grottor.

Bara tanken på hav här uppe är fascinerande. Det är svårt att föreställa sig att vattenytan en gång nådde hit upp.

– Titta där, ett skelett! ropar Wilmer Sandström.

Alldeles vid ingången till grottan har någon målat döskallar med vit färg och skrivit "Den som inträder här väntas döden".

– Tur att vi har en ficklampa, säger Sebastian Sandström, och fortsätter längre in i grottan.

Näsborrarna drar in en doft av jord och skog. Det luktar ungefär som en frisk jordkällare.

Högst upp syns stora stenar fastkilade och det är bara de allra minsta solstrålarna som orkar leta sig in. Om man stryker med fingrarna längs med väggarna kan man känna kalla droppar av kondens. Det känns nästan som om tiden står stilla.

Allra längs in i grottan finns det också som ett litet inre rum. Små pinnar ligger utströdda på marken som med fantasins hjälp skulle kunna vara skelett av djur som folk för länge sedan kanske hade härinne.

– Man vet inte om folk använde grottan som boplats förut, men man kan bara gissa, säger Björn Sidén och det blir ett svagt eko.

Man blir nästan bländad av solen när man kommer ut ur grottan igen. Nedanför syns havet och Prästhushamn med de gamla fiskebodarna, nu omgjorda till moderna sommarstugor.

Kanske tog sig fiskarna upp hit förr i världen. Kanske använde de grottan som jordkällare. Eller så gick de bara hit för att upptäcka något spännande och tidlöst. Precis vad vi också kan göra nu.

Annons

Fakta

Grottvandring

Grottorna på Hernökusten är nominerade till den rikstäckande tävlingen Geologiskt Arv 2014. Prästhusgrottan på Hemsön är en av grottorna som man kan utforska till fots, gärna med ordentliga skor, ficklampa och hjälm. Den ligger ca 200 meter från parkeringen vid Prästhushamn.

10

meter - så djup är Prästhusgrottan. Inuti kan man stå helt upprätt.

Annons

Prästhusgrottan på Hemsön är en av kommunens tjugotal grottor som man kan upptäcka på egen hand - men det gäller att ha på sig bra skor och ta med sig en ficklampa. Här går Björn Sidén, Wilmer och Sebastian Sandström in i grottan.

Björn Sidén visar vägen till grottan.

Utsikt över Prästhushamn.

Lite klättring på väg upp till grottan.

Någon har lämnat en varning på grottväggen.

ENKÄT Har du grottvandrat någon gång? Gustav Werneman, Sundsvall – Nej jag visste inte att de fanns grottor så nära. Jag har bara varit i grottor i Spanien.

Annons

My Ekman, Sundsvall – Nej faktiskt inte. Det har aldrig blivit så men det låter spännande.

Börje Forsell, Härnösand – Nej det har jag inte, jag har varit på Hemsö fästning men aldrig i en grotta på ön. Det vore kul att gå till en.


Jonna Westin

072-708 19 30
jonna.westin@allehanda.se


Hanna Persson

0611-55 48 00
hanna.persson@allehanda.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan