Annons

Annons

Annons

Kramfors

Ett kafferosteri har öppnats i Mannaminne

Vi må vara ett av världens mest kaffedrickande folk, men Etiopien är kaffets urmoder.
Nu har ett etiopiskt kafferosteri öppnat i Mannaminne, Häggvik.

Baristan Michael Missailidis serverar rykande färskt kaffe över disk samtidigt som medarbetaren John Hugee står i bakgrunden med den nya maskinen i mikrorosteriet. Han är fullt upptagen med att testa olika rostningstemperaturer på jakt efter den perfekta bönan.

Från början är den grön, och skiftar gradvis till mörkare brun i takt med temperaturhöjningen.

Annons

– Mm, en lätt syrlig och fyllig smak, säger kunden till sitt sällskap när han läppjar på pappmuggen.

Michael Missailidis tror att etiopiskt kaffe passar de nordliga smakpreferenserna, särskilt som norrlänningar har förkärlek till kokkaffe.

– Ni gillar lakris och beska smaker, säger Michael Missailidis och berättar att i Etiopien strör man hellre lite salt än socker i kaffet. Fast helst tycker han inte att man ska addera något.

Annons

Som barn kokade familjen i Etiopien kaffe tre gånger per dag på samma bönor. Till frukost var smaken stark. Då ropade man in sina vänner som gillade starkt kaffe, efter att dagen gick avtog styrkan och nya vänner kom till.

Kaffesorterna Djimmah, Yirgacheffe, Sidamo importeras via en tysk mellanhand från etiopiska småbönder som har gått ihop i kooperativ. 95 procent av bönderna arbetar så. De stora plantagernas tid är förbi, enligt Missailidis.

Själv är han tredje generationen i sin familj som arbetar med kaffe.

Vid Höga kustens kafferosteri finns nymalt kaffe till försäljning och en utställning om etiopisk kaffe-cermoni. Som av en slump öppnade rosteriet samtidigt som Mannaminnes Afrika-vecka.

Michael Missailidis kan inte välja ifall det är bönan Djimmah eller Yirgacheffe han gillar bäst. Nu öppnar Michael Missailidis kafferosteri i Häggvik.

Orostade och rostade Djimmahbönor. De är UTZ-certifierade, en slags rättvisemärkning.

Annons

Både hans far och farfar har arbetat med kaffe, nu är det Michael Missailidis tur.

Annons

Kaffets arom är fyllig och lätt besk.


Åsa Wallin

0611-55 48 00
asa.wallin@allehanda.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan