Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Grotta ner dig i värmen

Blir det en varm sommar kan man alltid söka sig ner i den svala underjorden. Grottor av olika typer finns både här och där i Örnsköldsviks kommun.

De största och längsta grottorna bildas på kemisk väg av rinnande vatten i kalksten – en bergart som lyser med sin frånvaro i Örnsköldsvik och även större delen av Sverige.

Men vårt stabila urberg är inte så stabilt överallt och även här har geologiska processer bildat hålrum. Till exempel är havet en utmärkt grottskapare och med hjälp av stenmaterial kan bränningarna vidga smala sprickor till slätslipade, päronformade grottor, så kallade tunnelgrottor. Sveriges största tunnelgrotta är den 34 meter långa och 7 meter höga Räckebergskyrkan vid Arnäsleden, ett par kilometer från Torsböle i Arnäs.

Räckebergskyrkan ligger i dag flera mil från öppet hav och på 180 meters höjd, på grund av landhöjningen förstås. För nära 8 000 år sedan bildades grottan av en föregångare till Bottenhavet, Littorinahavet. I närheten finns även ett par mindre grottor samt jättegrytor.

Annons

Annons

Det största grottsystemet i Örnsköldsvik, åtminstone hittills upptäckta, ligger ytterligare en bit norrut, på Skallberget i Gideå. Med sina 230 meter var Skallbergsgrottan en gång Sverige längsta i urberg men senare fynd, inte minst i Hälsingland, har förpassat den nedåt på längstalistan.

Men ett besök på Skallberget imponerar lika mycket fortfarande, inte minst tack vare de djupa skrevorna som skär genom berget. Också här har havet härjat en gång i forntiden och eroderat bort smala gångar av diabas. Den djupaste skrevan mäter 35 meter.

Själva grottan består av en skreva som delvis rasat ihop och mellan blocken finns en vertikal labyrint. Tack vare stegar går det att ta sig ner i skrevorna och genom grottan – men där nere är det bäst att ha bra belysning med sig, hjälm och oöm klädsel.

Skallberget är skyddat som naturreservat och det finns bland annat en raststuga nära toppen. Och nere vid Gissjön, inte långt från parkeringen, ligger en mysig badplats för den som vill tvätta av sig grottsmutsen.

Vill man göra en heldags grottsafari går det att klämma in Degerfällegrottan tillsammans med Räckebergskyrkan och Skallbergsgrottan. Degerfälle nås från vägen mellan Idbyn och Skags udde och till själva grottan är det inte mer än några hundra promenadmetrar. Här har ett högt stup kollapsat och mellan de stora blocken har det bildats rätt stora salar. Totalt är grottan 150 meter lång.

Annons

Nyfiken på grottor? Se tv-klippet när Allehandas reporter och fotograf tar en tur i Skallbergsgrottan.

Annons

Artikelförfattaren i en av de djupa skrevorna på Skallberget i Gideå.

Räckebergskyrkan är Sveriges största grotta i sitt slag.


Fredrik Forsgren

0660-29 55 85
fredrik.forsgren@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan