Annons

Annons

Annons

Annons

Hässjö / Bye

På jakt efter havets silver

Havets silver, har den kallats. Det är lätt att förstå när man ser strömmingens silverblanka fiskfjäll glänsa.
Trots miljölarm har denna självklarhet på midsommarbordet tagit sig från vardagsköket till lyxkrogen.
Följ med på jakt efter silverfisk i Bottenhavet.

Måsen är en ständig följeslagare till fisketrålaren.

Annons

Solen håller just på att gå upp i horisonten. Klockan har passerat halvfem på morgonkvisten. Det är en kylig morgon, fortfarande frostnupet i gräset, när vi gnuggar sömnen ur ögonen och kliver ombord på fisketrålaren i Bondhamn på gränsen mellan Ångermanland och Medelpad.

Skepparen Hans Frölander konstaterar nöjt att det råder perfekta förutsättningar för strömmingsfiske. En stilla bris och svagt solljus när vi lägger ut från kaj. I kabyssen puttrar kokkaffet, en viktig detalj för att få morgontrötta fiskare att komma i gång.

För inte så länge sedan var det trångt om utrymmet på Bottenhavet.

Strömming har sedan urminnes tider utgjort en viktig del av det norrländska hushållet. Salt strömming var vardagsmaten i hemmen i stora delar av mellersta och norra Sverige. Strömmingsfisket var en viktig näring i hela Norrland.

Annons

Annons

Redan under 1700-talet fick vi de första yrkesfiskarna, där fisket ofta kombinerades med ett litet jordbruk. På 1920-talet blev båtmotorer vanliga och då kunde man ta sig till fiskegrunden utan att sova över på sina fiskelägen.

Efter andra världskriget ökade välståndet och våra kostvanor förändrades. Saltströmming, som åts till frukost varje dag i många hem, är numer sällsynt.

I dag får Hans Frölander ha havet och Åvikebukten för sig själv.

– När jag var liten var fiskebåtarna en vanlig syn i Härnösands hamn. Nu är det en sällsynt företeelse.

Är du den siste?

– Det är risk för det.

Han tänker efter en stund och tillägger:

– Men fortfarande finns det en efterfrågan på fisk här. Och jag tror inte att fisket kommer att dö ut helt.

På svenska sidan har kustfiskare klagat i flera år på att strömmingen blivit allt mindre. Något som även Hans Frölander märkt av. Utfiskning kan vara en orsak, tror han.

– Det kommer båtar från Finland som använder finmaskiga trålar som tar allt. Det som inte lämpar sig som mänsklig föda förvandlas till fiskmjöl.

Men det största hotet mot fisket är sälen, framhåller Hans. Sedan han började som yrkesfiskare för tiotalet år sedan har sälstammen i Östersjön ökat med sju åtta procent årligen.

– Det har varit en explosionsartad utveckling. Stammen har ökat hela tiden. Sälen förstör redskap och äter upp fisken. Vi får hålla på längre tid för att få ihop den fisk som krävs för att det skall bli lönsamt. Många av mina fiskarekollegor har slutat för att de inte längre anser det mödan värt.

Annons

Strömmingsfisket pågår i stort sett varje dag från 1 april till mitten av maj. Det är bara busväder som kan stoppa trålaren från att lägga ut.

Den här morgonen i mitten av maj finns inga orosmoment som stör trålfisket. Det blir bingo nästan direkt. Vid Högskäret utanför Klubbhamn lovar den stora hopen av mås att det kommer att bli god fångst. Drygt 800 kilo prima strömming har fastnat i garnen. Hans Frölander och hans fiskarkollegor Bengt Norberg och Jonas Lodin har fullt upp vid skakmaskinen innan silverfisken är befriad från garnen.

Annons

Totalt bärgas 1,5 ton strömming som senare ska förvandlas till surströmming. Varje år levererar Hans Frölander mellan 30 och 40 ton av "havets silver" till Oskars Surströmming i Tynderö för att läggas in och bli en karaktäriskt doftande delikatess.

– Allt strömming jag fångar går till surströmmingsinläggning, berättar Hans Frölander.

Äter du strömming själv?

– Ja, i alla dess former. Året om. Det finns ingen bättre mat.

Somliga ser ned på dessa silvriga fiskar, kanske beroende på deras folkliga historia, medan andra till fullo förstår att uppskatta dem. Stekta strömmingsflundror, sotare, gravad strömming, rullströmming, inlagd sill, sill i papper, stekt salt sill med löksås – det finns gott om kraftfulla och klassiska rätter att välja mellan.

Trots miljölarm har denna vardagsdelikatess överlevt och till och med letat sig in på lyxkrogarna. I grunden är det en nyttig firre eftersom den innehåller fleromättade fettsyror som man anser motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons

Bengt Norberg och Jonas Lodin bärgar "havets vita silver" i Åvikebukten. Trots miljölarm har denna självklarhet på midsommarbordet tagit sig från vardagsköket till lyxkrogen.

Strömmingsfiskaren Hans Frölander bärgar mellan 30 och 40 ton strömming varje år. Merparten av fångsten levereras till Oskars Surströmming i Tynderö.

BILD FÖR UPPSLAGET

Annons

Fet och fin strömming som så småningom ska bli en karaktäristisk doftande delikatess.

Det har varit gott om strömming i Bottenhavet i år.

Fisketrålaren ger sig ut på jakt efter silverfisk i arla morgonstund.


Ulf Westman

0611-55 48 20
ulf.westman@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan