Annons

Annons

Annons

Undersåker

Fyra år efter branden – ny fjällstuga invigd

Köksö – ja.
Solpaneler – ja.
Slaskhinkar – nej.
I onsdags invigdes nya Stensdalsstugan, ett fjällboende som STF hoppas ska falla framtidens turister i smaken.

En liten skara människor har samlats på parkeringsplatsen vid spårcentralen i Vålådalen. Erik Gardfall, STF:s fjällstugechef i Jämtland, hälsar välkommen och delar ut gardiner.

– Packa ner de i ryggsäcken, uppmanar han.

Vi är inbjudna att närvara vid invigningen av Stensdalens nya fjällstuga. Dagen börjar med en gemensam vandring de dryga 13 kilometrarna upp till Stensdalen. Gardinerna vi hjälper till att transportera ska pryda nya stugan.

Vandringen går i lugnt tempo. Vädret är växlande, några droppar regn – korta stunder av sol.

– I går, när jag stod i köket i Stensdalen och lagade mat, kom jag på att det blev som vi hade tänkt. Plötsligt hade jag det där mötet med andra människor. Och då tänkte jag att "det fungerar", säger Erik, när vi rör oss upp genom Vålådalens fjällskog.

Annons

Efter branden av stugan i Stensdalen, för fyra år sedan, har det jobbats intensivt med att skapa något nytt. STF har bland annat tagit hjälp av sina medlemmar, stugvärdar och olika företag för att hitta en modernare form för den klassiska fjällstugan.

Annons

Flera av de äldre turiststugor som finns i fjällen byggdes i första hand ur ett ekonomiskt perspektiv, ofta med långa korridorer som ger en känsla av barack, men billiga att bygga. När man nu fick möjligheten att göra något från grunden ville STF hitta ett koncept som kan passa framtidens fjällvandrare.

Kökets konstruktion, som Erik pratar om, är ett exempel på hur planlösningen ska påverka besökaren. Med öppna ytor och en köksö i mitten är tanken att gästerna ska mötas över puttrande kastruller.

22 bäddar finns i stugan. Solpanelerna på utsidan försörjer stugan med el. De klassiska slaskhinkarna har valts bort, här finns i stället riktiga avlopp. Vattnet däremot hämtas som vanligt utomhus, även om du numera inte måste gå hela den branta vägen ned till Stensån. En pump tar vattnet upp till en kran strax utanför stugan.

Drygt fyra timmars vandring senare är vi framme vid det rödmålade nybygget.

Tillsammans med besökare som övernattat i stugan och ytterligare några som vandrat hit på egen hand är vi runt 60 personer som samlats nedanför den stora verandan. Det brusar från Stensån. En hund ylar.

STF:s generalsekreterare Magnus Ling håller invigningstal och drar paralleller till månlandningen och Neil Armstrongs klassiska ord.

– En liten stuga på fjället, men ett stort steg för STF, säger han.

Slutnotan för nybygget i Stensdalen landar på runt 10 miljoner kronor. Magnus är mycket glad och nöjd över resultatet.

– Vi hade en massa spännande idéer och en del av det blev verklighet. Det har varit en lång process och i första hand har vi utgått från vad som är bra för gästen mer än vad som är praktiskt och enkelt, säger han.

Annons

Annons

Han hoppas att Stensdalen ska inspirera fler att ta sig ut i fjällvärlden.

– Vi tycker att det är för lite folk som besöker fjällen. Vi jobbar bland annat med hur vi ska få ut nästa generation och även hur vi ska nå gruppen nya svenskar.

Efter invigningen bjuds det på "fjällunch deluxe". Olle Berglund hör till dem som med gott samvete kan ta för sig av maten. Han har nämligen varit med och snickrat ihop stugan. I höstas bodde han och fyra kollegor här uppe och jobbade.

– Det har varit speciellt att jobba med det här, speciellt roligt. Det var grymt bra väder hela hösten. Under hela takkonstruktionen hade vi inte en dag med regn, säger han.

– Det krävdes mycket planering så att man hade med sig allt upp. En gång fick jag springa tillbaka till Vålådalen efter ett vattenpass.

Magnus Ling, generalsekreterare och vd för STF, klippte bandet när Stensdalens nya stuga invigdes i onsdags.

Cirka 10 miljoner kronor har bygget kostat, varav runt 2 miljoner är rena transportkostnader. Intresset för den nya stugan bland STF:s medlemmar har varit stort och många har valt att bidra ekonomiskt. Idéer och synpunkter från medlemmarna har också varit viktiga i skapandet av Stensdalsstugan.

Om konceptet för den nya Stensdalsstugan faller väl ut har STF tankar på att i framtiden bygga fler i samma stil i den svenska fjällvärlden.

Fredrik Söderström och Erik Hellberg serverade gästerna "fjällunch delux". Fredrik jobbar som destinationschef för STF och Erik är till vardags kock på Blåhammarens fjällstation.

Annons

Våningssängarna är specialbyggda till stugan.

Annons

Markus Kempff, John Andersson, Fredrik Grip, Viktor Malmberg, Marcus Hyttmo, Viktor Backman och Olle Berglund är några av de hantverkare som varit med och byggt den nya stugan i Stensdalen.

Två unga vandrare smälter in i fjällets landskap.

Erik Gardfall, chef för STF:s fjällstugor i Jämtland, hälsar välkommen på parkeringsplatsen i Vålådalen. Och delar ut gardiner till vandrarna som ska bäras med upp till nya Stensdalsstugan.

Bengt Montan jobbar som stugvärd i Stensdalen. Han hoppas på många besökare i sommar. – Det är en fantastisk plats. Här kan man sitta och tomglo ned i dalen hur länge som helst och fundera över livet, säger han.

Solpanelerna ger värme och ström till stugan.

Skål för nya Stensdalsstugan!

Annons

Rut Danielsson, från Ås, i tätposition på vandringen till Stensdalen.

På invigningsdagen anordnades en gemensam vandring från Vålådalen till Stensdalen för inbjudna gäster.


Jens Larsson

063-161652
jens.larsson@op.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan