Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Tyska ägare tog över efter konkurs

Tillverkningen drog i gång 1969 av amerikanska Great Lakes Carbon Sweden AB, GLC. Efter konkurs 1975 togs driften över i Härnösands Grafit AB, Hagraf, ägt av Sigri, Graninge och Siemens.

Slutet för Hagraf och de 270 anställda var höga miljökrav från regeringen. De tyska ägarna tyckte inte det lönade sig att investera i reningsutrustningen.

Flera byggnader finns kvar från Hagraftiden. De flesta används av pelletsföretaget Bionorr.

Tidvis gick debatten hög i Härnösand om utsläppen som smutsade tvätt och togs upp i bär och grönsaker. Så här kunde det heta i en rapport från Skogssällskapet i mitten av 1980-talet:

Annons

Annons

"Någon risk för insektsskador i området nära fabriken bedömer jag som obefintlig då insekter knappast kan leva några timmar i den starkt nedsotade skogen. Våra skogsarbetare har börjat fundera om det är hälsovådligt att arbeta i området. Deras kläder blir helt nedsvärtade på en dags arbete och hals och lungor sotiga, sågarna fungerar dåligt i sotdammet."

På vissa mätpunkter i Härnösand var halterna av PAH lika höga som i Sundsvall och Göteborgs innerstad.

Marken och de två deponierna på området är inte sanerade. Föroreningen är troligen mycket stor enligt länsstyrelsen på delar av området, framförallt i mark men även i närliggande sediment och i grundvatten.

Härnösands hamn fick ett stort uppsving när det begav sig genom GLC och Hagraf. Råvaror och produkter fraktades oftast med båt.

En pikant detalj är att dottern till GLC:s grundare George Skakel var Ethel Kennedy, gift med den mördade presidentbrodern Robert F. Kennedy.

Hagraf ägdes vid nedläggningen till 50 procent av tyska företaget Sigri GmbH, till 45 procent av Graningeverken AB och till fem procent av Svenska Siemens.


Klas Leffler

0611-55 48 30
klas.leffler@allehanda.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy