Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Hans Forsell formar sin egen värld

Nu ger han ut sin andra bok om Tilde Tideli.
Denna gång har barnboken ett tydligt budskap.
– Att kalla det politiskt är att ta i, men alla riksdagspartier utom ett uppskattar nog budskapet, säger Hans Forsell.

Hemma i det ljusa köket i Härnösand fixar Hans Forsell, 39 år, mellanmål till dottern Ines, 5 år. På väggarna hänger Hans färgstarka tavlor och runt om i rummet finns små roliga detaljer att finna för den uppmärksamme. En liten figur på en tavelkant, pärlhalsband i glada färger pryder ett älghorn och samtidigt ger sig mopsen Brynolf tillkänna. Det känns helt självklart att Hans Forsells idéer till böckernas teckningar kommer från det verkliga livet.

– Hunden Bugglas i böckerna är ju väldigt lik Brynolf, det kan jag erkänna, säger Hans, som till vardags jobbar som webbredaktör på en myndighet.

Det började med att Hans Forsell för länge sedan var barnvakt åt Tilde 6 år, ur huvudet hittade han på egna sagor och berättade. Nu är Tilde tonåring och två böcker har skrivits om Tilde Tideli, mycket tack vare 6-åringens förslag att Hans skulle skriva ner historierna. Tecknat hade han alltid gjort och förkärleken till seriealbum gjorde att böckerna skulle formges på ett liknande sätt - med många bilder.

Annons

Annons

I begynnelsen handlade sagorna om prinsessan Tilde, men när de skulle författas blev det helt nya berättelser, men namnet på huvudrollsinnehavarinnan Tilde blev kvar. De flesta av de tongivande karaktärerna i böckerna är kvinnor och det finns ett medvetet genustänk.

– Egentligen är det ju inget konstigt, det är snarare märkligt att det är så ovanligt att de stora rollerna i en äventyrsberättelse innehas av kvinnor, säger Hans Forsell.

Andra tankar med böckerna, som är skrivna i kapitelform, är att de ska vara roliga att läsa högt berättar Hans, och att även vuxna ska kunna känna igen referenser som finns i dem. Enligt Hans Forsell finns ett glapp mellan barnböcker och kapitelböcker och genom att ha många bilder kan detta bli en övergång till ungdomsböckernas värld.

Redan nu finns planer på fler böcker och fyra nya historier väntar på att få skrivas och tecknas. Men det är bara senaste boken "Tilde Tideli och swopilatorn" som har ett budskap berättar Hans. Just därför blev det lite bråttom med att få ut boken i god tid innan valet i höst.

– Budskapet är att tänka på hur andra har det och hur vi är mot varandra, både barn och vuxna. Det skulle kunna handla om främlingsfientlighet men också om att alla människor ska få vara precis som de vill.

Ines kommer in i köket och smyger upp i pappa Hans knä. Ritblock och tuschpennor tas fram och köksbordet förvandlas snabbt till ett ritbord. Inte helt oväntat med en pappa som ritar och målar. Under bokens tillkomst fick Ines diabetes och familjens rutiner ändrades, eftersom det krävdes täta blodsockerkontroller, även nattetid. Stunderna mellan kontrollerna passade Hans på att författa och teckna och berättar att det varit många sena kvällar och nätter som ägnats åt boken.

Annons

Annons

– Att skriva och skapa blir ett sätt att forma sin egen värld, där jag har kontroll och känner lugn, säger Hans Forsell.

Bara någon månad efter att andra barnboken om Tilde Tideli släpps börjar nästa kreativa process. I sommar ställer Hans Forsell ut sina tavlor på Sågverket i Rö utanför Härnösand.

Hans Forsell och dottern Ines vid ritbordet. "Pappa du kan väl rita skorna" säger Ines.


Jennie Johansson

0611-55 48 29
jennie.johansson@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan