Annons

Annons

Annons

Undersåker

"Föreläsare kommer hit från hela världen"

Vargsymposiet i Vålådalen lockar publik från hela Norden och föreläsare från hela världen. I mer än 20 års tid har varg- och rovdjursfrågor belysts från olika håll.
– När vi började fick vi ta emot ganska mycket hot. Men debattklimatet har blivit bättre, säger Karin Ericson från arrangerande Taiga Nature and photo.

I år har mellan 220 och 230 personer samlats i Vålådalen. På det späckade programmet står bland annat hållbar rovdjursförvaltning, vargens status i Skandinavien, sociala studier av människors känslor i rovdjursområden samt studier av varg och lo i södra Sverige.

Bland föreläsarna återfinns allt från Miljödepartementet och det norska Miljödirektoratet till Skandinaviska Björnprojektet och kanadensiska Yukon Wolf Biologist.

Annons

– Ända sedan starten har vi fått hit föreläsare från hela världen, trots att de bara får resa och uppehälle. Besökarna kommer mest från Sverige men också övriga Norden och Tyskland, säger Karin Ericson.

Hon upplever att debattklimatet kring varg återigen börjat hårdna.

– Det var tufft i början, med mycket pajkastning, men det blev mjukare och större samsyn. Men nu har det blivit hårdare igen, mer polariserat. I år bojkottade till exempel Jägareförbundet symposiet, trots att de varit med så många år innan.

Annons

Länsstyrelsen Västernorrland är en av årets 15 deltagande länsstyrelser. Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent, är på plats.

– Vi har varit här i tio år med vår fältpersonal, det är ett bra tillfälle att orientera sig i vargfrågan, säger han.

Den juridiska processen kring skyddsjakt kan bli problematisk om den blir alltför utdragen.

– Det är olyckligt på många sätt. Skyddsjakt är ett viktigt verktyg i vår förvaltningsplan och vi kan inte agera som det är sagt. Det är ett dilemma, det finns människor som drabbas.

Jakob Norstedt-Moberg är ordförande i Föreningen Nordulv, som strider juridiskt för Junselevargen.

Karin Ericson är nöjd med årets vargsymposium.

Fjällstationen i Vålådalen är bas för symposiet.

Annons

Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent i Västernorrland.


Katarina Östholm

0620-257 90
katarina.ostholm@allehanda.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan