Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Ny form och struktur – men själen bevarad

Alla behöver vi förnyelse ibland. Du vet själv vad ett par nya jeans kan göra, en frisyr som ger karaktären och självförtroendet en knuff framåt, eller en ny bil.

Samma resonemang gäller – förstås – också på en dagstidning; även den kräver en uppryckning emellanåt. Ofta känns den nya stilen eller prylen ovan till en början, men successivt växer du i den, vänjer dig – och börjar gilla densamma. Jag hoppas att du gillar oss från första början.

Den form och fördelning du i dag ser i Örnsköldsviks Allehanda är på många sätt sprungen ur det som sattes i samband med att ÖA och TÅ samsades under samma hatt (läs; bolag) vid årsskiftet 2006/2007. Små, successiva förändringar har gjorts under resans gång, både när det kommer till den grafiska formen och till dispositionen, men de stora penseldragen har bestått. Tills nu på onsdag.

Då landar nya ÖA/TÅ i din brevlåda, och den innehåller ett antal uppenbara skillnader. Det mest påtagliga är att B-delen som egen rygg försvinner. Från onsdag morgon består tidningen av en del, och anledningen till det är flera. Den främsta i sammanhanget är att vi nu kommer att kunna bli mer lokala på såväl sport- som kultur/nöjessidorna, eftersom vi nu kommer att kunna editionera dem olika i Ångermanlands norra respektive södra utgivningsområde.

Annons

Annons

Sporten i ÖA kommer att präglas lite mer av det som sker i Örnsköldsviks kommun och i TÅ kommer Härnösand, Sollefteå och Kramfors att lyftas lite tydligare. Med det upplägget kommer vi också att ha större möjligheter att exempelvis skildra den lokala ungdomsidrotten – så länge vår bemanning och våra resurser tillåter, vill säga. Samma resonemang gäller för kultur och nöje, att det nu blir möjligt att editionera även de sidorna. Även om vi inte ska göra det för sakens skull; mycket av det materialet väcker intresse i alla våra fyra kommuner.

Familjematerialet kommer från och med onsdag att delas upp på respektive tidnings utgivningsområde, och den lokala touchen blir därmed mer påtaglig. Vill man ändå ha koll på hela Ångermanlands familjeannonsering finns det fortfarande samlat under fliken "Släkt & vänner" på allehanda.se.

Layouten, tidningens formspråk, är en annan uppenbar förändring. En uppfräschning där igenkänningsfaktorn inte går förlorad. Jag fick från en expert en gång förklaringen att beviset för att en tidning är väl redigerad, är att den snabbt hjälper läsaren att hitta det som är väsentligt. Tidningen ska vara överskådlig, lätt att hitta i och, förstås, gärna snygg. Jag tycker att vi når alla de kriterierna.

Jag ser fram emot vårt omtag – och minns med viss fasa och ändå ett leende på läpparna 2001, när vi gjorde om ÖA på den tiden. Vi blev brutalt och kollektivt utskällda efter att ha plockat bort Fantomen från seriesidan. Det misstaget gör vi inte om en gång till.

Trevlig helg!

+

I dag lördag ska jag för första gången i mitt liv få ratta en riktig jänkare. Ser fram emot det.

-

Mattias Timander slutar spela ishockey. En hjälte. Lika kraftfull på isen som sympatisk och rolig vid sidan om.


Jimmie Näslund

jimmie.naslund@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan