Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Snart är din tidning ännu lokalare

Om lite drygt en månad håller du en ny, delvis förändrad, ÖA eller TÅ i din hand.

Vi finslipar just nu på det sista på den nya formen, och ambitionen är tydlig; den ska kännas fräsch och samtidigt bekant. Du ska känna igen dig samtidigt som designen ska vara mer tilltalande och tidningen mer lättläst. Och kanske framför allt: tidningen ska bli ännu lokalare.

Tisdag 2 januari 2007 delades den första nya Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda ut i landskapets fyra kommuner, sedan sammanslagningen mellan Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda. Resultatet blev en matig och ambitiös tidning med brett innehåll från hela Ångermanland. Personligen gillade jag det bredare anslaget, men jag minns en del reaktioner den gången som kände att tidningen var lite för bred geografiskt, och därmed innehöll material som inte kändes helt angeläget.

Annons

För att få båda våra tidningar att successivt kännas mer lokalt angelägna har vi med små förändringar vandrat i den riktningen de senaste två åren. I början av juni tar vi nästa steg när uppfräschade TÅ och ÖA lanseras. En betydande förändring är då att tidningen går från två delar till en, och följaktligen försvinner B-delen som egen rygg. Jag vet att många läsare tycker att det är praktiskt att kunna dela tidningen i två vid frukostbordet, och att den ena läser A-delen medan den andra tar del av B-delen. Den möjligheten kommer således inte att finnas kvar, men vi tror att fördelarna ska överväga nackdelarna.

Annons

Anledningen till denna förändring är att främst kunna satsa hårdare på det lokala materialet. B-delen i sin nuvarande form är identisk för våra två titlar, och genom att lyfta in det materialet i huvudtidningen kommer vi att få större möjligheter att anpassa innehållet efter TÅ:s respektive ÖA:s ordinarie utgivningsområde.

Detsamma gäller för sporten, som kommer att ges en aningen mer lokal touch från juni och framåt. Just i idrotten – där ortstillhörighet och favoritlag är så central – har diskussionen om den lokala journalistiken märkts extra tydligt mellan varven. Vi kommer att bjuda på sport från hela Ångermanland även fortsättningsvis, men aningen mindre från Örnsköldsviks kommun i Tidningen Ångermanland och vice versa. Familjesidorna är en annan del av tidningen som kommer att få lokalare touch, men allt detta återkommer vi till lite närmare den nya tidningens lansering.

Annons

Vi kommer även fortsättningsvis att enas på samma nyhetssajt allehanda.se, som även den kommer att få en uppryckning under innevarande år. Att satsa hårt på de digitala plattformarna är en självklarhet år 2013, och att det på sikt kommer en betalaffär även där för våra läsare, det är heller inget konstigt. Just den diskussionen har jag lyft på den här platsen ett flertal gånger tidigare. Intresset för vår journalistik är större än någonsin, men 2013 års läsare (och då främst de yngre av desamma) vill välja plattform att konsumera sina nyheter på. Att det då kan komma att kosta en slant, det får ses som en naturlig följd.


Jimmie Näslund

jimmie.naslund@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan