Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Fet och fin fisk i Bottenhavet

Strömmingsfisket i Bottenhavet har just kommit igång efter en lång och kall vinter. Det har börjat bra för en av de få yrkesfiskarna som finns kvar i länet, Hans Frölander i Bondhamn söder om Härnösand. Fisken är fet och fin. Och fångsterna har varit goda. Men det finns ett orosmoment: Sälen. – Vissa morgnar har det varit tomt i näten. Sälen har tagit allt, säger han.

Sälen hotar fisket i Bottenhavet. Hans Frölander och Bengt Norberg har just kommit igång med årets strömmingsfiske i Åvikebukten. Men sälens utbredning oroar. " Det har hänt att sälen tagit all fångst, säger Hans:"

Annons

Det ska bli lättare för de fiskare som vill skjuta säl i år. Tidigare har skyddsjakten på säl bara fått ske från land, något som försvårat för fiskare som vill skydda sin utrustning. Men från i år är det tillåtet med jakt även från båt.

230 sälar får skjutas i Sverige i år. Det är samma antal som förra året, men då sköts bara 92 djur. Hans Frölander välkomnar de nya reglerna. Sälen ställer till stora skador varje år. Och kostar de fåtalet yrkesfiskare som finns kvar stora summor.

– Sälarna är smarta djur. Och hungriga. De har järnkoll på när det vankas mat, säger han.

Sedan Hans Frölander började med yrkesfisket för tolv år sedan har sälstammen i Östersjön ökat med sju-åtta procent årligen.

– Det har varit en explosionsartad utveckling. Stammen har ökat hela tiden, idag är det dubbelt så mycket säl som när jag började fiska. Sälen förstör redskap och äter upp fisken. Många av mina kollegor har slutat för att det inte längre anser det mödan värt.

Annons

Annons

Strömmingssäsongen har just kommit igång, flera veckor försenad efter den stränga vintern. Men det har börjat bra. Fångsterna har varit goda och fisken som levereras till Oskars i Tynderö för att förvandlas till surströmming har varit fet och fin, säger Hans.

– Vi tar upp mellan 500 och 600 kilo silverfisk vid varje tillfälle. När vi trålar blir det något mindre. Men vi får hela tiden hålla utkik efter sälen. Den följer båten redan från land. Sälen är lika vanlig som måsen sommartid. Det har hänt att våra nät är helt tomma för att sälen kalasat på all fångst.

Hans Frölander är uppriktigt orolig över hur sälinvasionen ska påverka fisket i långa loppet.

– Det småskaliga fisket är hotat, om sälen fortsätter sin utbredning kommer alltfler fiskare att lägga av.

Hans har själv inte licens för att jaga säl. Men att det nu blir fritt fram att jaga direkt från båt är ett steg i rätt riktning, anser han.

– Det behövs mer för att minska stammen, men det är bra att vi fått gehör för en del av våra krav. Nu kommer jag att leja jägare med licens för att jaga säl från min båt.

När strömmingssäsongen är över runt midsommar börjar laxfisket. Hans Frölander har totalt fem push-up-fällor, tre i Åviktebukten och två i Ångermanälven. Det är ett modernt fiskeredskap och fem gånger så dyr som en vanlig fälla, specialtillverkat för att skydda fångsten. Men sälen har börjat överlista även den.

Annons

– Sälen står vid ingången och slår till när fisken är på väg in i fällan, säger Hans.

Gråsälstammen i Östersjön beräknas nu uppgå till mer än 30 000 individer. Gråsälen förekommer längs hela kusten från Skåne upp till Norrbotten. Antalet sälar som får fällas i skyddsjakt på säl är 230, samma antal som under 2012. Jaktsäsongen startade den 20 april.

Annons

Fakta

Tilldelningen per län

Så många sälar får skjutas i respektive län:

Norrbottens 40

Västerbotten 20

Västernorrland 30

Gävleborg 60

Uppsala 20

Stockholm 20

Södermanland 10

Östergötland 10

Kalmar 20

Näten görs i ordning inför dagens fiske.

Bengt Norberg och Hans Frölander välkomnar de nya reglerna som gör det lättare att jaga säl från båt.


Ulf Westman

ulf.westman@allehanda.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy