Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Glömd spis vanligaste brandorsaken

Vilken är den vanligaste orsaken till bränder i Sverige? På den frågan svarar 77 procent av västernorrlänningarna brinnande ljus. Men det är fel. Det är fem gånger vanligare att bortglömda spisar orsakar bränder än att kvarglömda ljus gör det. – En spisvakt är det absolut bästa sättet att förebygga bränder, säger Mats Granath som är chef för Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen.

Torrkokade och överhettade kastruller eller stekpannor är den vanligaste orsaken till bränder i våra kök. Var tredje lägenhetsbrand orsakas av detta, trots det har bara fyra procent av svenskarna spisvakter som kan förhindra olyckor.

Annons

Håkan Franzén på Trygg Hansa, som gjort undersökningen, säger att det är viktigt att kunskapen om vad som är de verkliga hoten i våra hem ökar.

– De flesta tänker nog på att blåsa ut ljuset när de lämnar hemmet, men färre kommer ihåg att de kanske satt en kastrull på spisen när de går ner i tvättstugan, säger han.

Statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar samtidigt att spisen är den brandfarligaste hushållsartikeln. 2011 orsakade kvarglömda spisar 35 procent av alla lägenhetsbränder och sammanlagt rapporterades 1 618 spisbränder i Sverige.

Nästan hälften av svenskarna uppger också att de någon gång glömt mat på spisen.

Från både försäkringsbolagens sida och brandskyddsmyndigheterna ser man spisvakter som den säkraste lösningen.

Annons

– Att arbeta förebyggande, som att skaffa en spisvakt, är den absolut bästa försäkring mot sådana bränder man kan ha, säger Mats Granath.

Annons

Han säger att förr monterades ibland timers in som gjorde att strömmen automatiskt stängdes efter den tid man ställde in. Men nu har det kommit mycket mer moderna och effektiva alternativ.

– En spisvakt upptäcker själv om spisen blir för varm eller om det kommer rök. Det finns till och med funktioner där man på ett enkelt sätt får sprinklers inbyggda i fläkten eller en brandfilt som automatiskt dras över spisen.

Och att glömma plattan på är inget som bara drabbar äldre och glömska, även om funktionen är viktigast i den riskgruppen.

– Det kan hända både dig och mig. Jag har själv varit med om två torrkokningar hemma hos mig. Räddningstjänsten får ofta rycka ut på torrkokningar. Det är bara ett halvår sedan en äldre dam i Kramfors drabbades av en brand från spisen och fick rök i sig.

Trots de stora riskerna med spisar har bara 4 procent av svenskarna installerat timer eller spisvakt för att eliminera hotet. Det kan jämföras med att 90 procent har brandvarnare.

– Med tiden kommer problemet att byggas bort. Speciellt i nya hus eller vid ombyggnader borde det vara självklart att man installerar spisvakter, säger Mats Granath.

Han säger att om man bygger nytt eller bygger om för stora summor så måste en spisvakt för ett par, tre tusen kronor vara en försumbar kostnad.

Fakta/ Vanligaste brandorsaken i hemmet i procent

Annons

Annons

Glömd spis - 10

Soteld - 9

Okänd - 9

Tekniskt fel - 6

Anlagd brand - 5

Rökning - 2

Levande ljus - 2

Övrigt - 14

Fakta/ Minska risken för brand i kök och hem

* Undvik att lämna köket med spisen påslagen

* Installera en spisvakt som bryter strömmen vid överhettning

* Ha tillgång till en brandfilt som är effektiv vid bränder i ett kokkärl

* Kontrollera att brandvarnaren fungerar och har bra batteri. Bytt ut dem efter 8–10 år

* Skaffa brandsläckare, minst en på 6 kilo och en på varje våning

"Spisvakter är ett effektivt sätt att minska risken för bränder i köket" säger brandchef Mats Granath.


Anders Lidén

anders.liden@allehanda.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy