Annons

Annons

Annons

Mjölkbönder kritiska mot Arla

Kritiska västernorrländska mjölkbönder träffade Arla på tisdagen. I Ångermanland har många av bönderna bytt uppköpare.

Över 100 mjölkbönder från Västernorrland och Jämtland mötte Arlas ledning på Folkets Hus i Sundsvall på tisdagen. De var kritiska mot den sänkta ersättningen, som nu är nere på 2,83 kronor per kilo.

Samtidigt har priserna för foder stigit, vilket leder till en svår ekonomisk situation för samtliga mjölkbönder.

Vd:n Christer Åberg förklarade, enligt st.nu, att verksamheten i Sverige går bra, men att det i dagsläget råder ett mjölköverskott på världsmarknaden.

Annons

Annons

Detta är något som påverkar Arla - som ägs av svenska, danska och tyska mjölkbönder och säljer produkter på rad europeiska marknader - mer än lokala mejerier.

Enligt st.nu ser dock Christer Åberg att mycket tyder på att priserna kan öka i slutet av detta år, eller i början av nästa. På grund av torkan i USA kan många djur där komma att slaktas - vilket kan leda till en minskad produktion.

Majoriteten av de ångermanländska bönderna har det senaste året, efter att Milko köptes upp av Arla, börjat sälja mjölk till Norrmejerier istället.

För dem har ersättningsnivån varit densamma hela detta år: 3,30 kronor per kilo.

Branschorganisationen Svensk Mjölk vill se krisåtgärder för att rädda svensk mjölkproduktion.

- Läget är mycket allvarligt och nu måste något hända från politiskt håll, sa Jonas Carlberg, politisk chef på Svensk Mjölk, till Allehanda Media i början av augusti.

Över 100 mjölkbönder från Västernorrland och Jämtland mötte Arlas ledning på Folkets Hus i Sundsvall på tisdagen. De var kritiska mot den sänkta ersättningen.


Anna Sjöblom

anna.sjoblom@allehanda.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan