Annons

Annons

Annons

Härnösand

Han minns vännen Palme

Härnösands förre kommunalråd Tord Oscarsson minns väl sin kamrat och partiledare Olof Palme. Den person som i hög grad påverkade Tord Oscarsson yrkesval.

– Jag minns när Olof Palme, Bertil Löfberg, Kurt Ward och jag satt en natt inför 1958 års SSU-kongress och talade om vad vi skulle tycka om att försvaret skulle få atomvapen – taktiska atomvapen som det kallades. Vi kom överens om att föreslå att frågan skulle skjutas upp eftersom vi inte visste till tillräckligt. Ett klokt förslag som gick igenom kongressen. Efter något år var den inaktuell lyckligtvis, berättar han.

Tors Oscarsson som kommer från Ljungaverk i Ånge kommun blev efter läroverksstudier i Sundsvall SSU:s skolombudsman. Och som sådan fick han åka landet runt. Olof Palme var då SSU:s studieombudsman.

– Det var fascinerande att ha med Olof Palme att göra. Han var väldigt snabb på att formulera sig väl.

Annons

Efter några års resande ville Tord Oscarsson sluta att bo på hotell. Han hade då hunnit gifta sig och skaffat tre barn.

Annons

– Jag behöver skaffa mig ett yrke, sa jag till Olof Palme, som gav mig rådet att läsa juridik, berättar han.

Något han också valde att göra. Juridiken ägnade han sig åt innan han blev kommunalråd i Härnösand, en post som hade både som majoritet och minoritetsföreträdare under många år.

Måndagen den 28 februari är det 25 år sedan Olof Palme mördades. I korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm på fredagskvällen den 28 februari 1986 klockan 23.21.

– Det blev ett bittert uppvaknande mellan kl 1 och 2 på natten när Jan Sjödin på partidistriktet ringde och berättade. På morgonen öppnade vi partiexpeditionen och tog emot många Härnösandsbor som ville samtala om det som hänt.

På fredagskväll den 28 februari var han och hans hustru Lilibet på möte med broderskapsrörelsen i Ängekyrkan.

– Vi talade på mötet om att problemen nu inte skulle rakas ihop till en stor svart vägg så inget ljus kunde tränga igenom. Nej- vi skulle ta vara på ljuset, möjligheterna. Vi gick hem fyllda med tro på ljusa framtidsutsikter. Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det.

Det var, enligt Tord Oscarsson vad den optimistiska framtidstro Olof Palme stod för.

– Så kom natten och med den det fruktansvärda budet – Olof Palme skjuten, mördad, av vem – vilka. Ofattbart, overkligt att någon ville stoppa Olof. Han ville människor väl, en medlare, en person som hatade diktaturer och bombningar som utraderade städer och dödade människor.

Tors Oscarsson talade om Olof Palme efter mordet.

– Bland annat talade jag för högstadieelever vi Körningsskolan och vid en minnesgudstjänst i Högsjö kyrka. Jag talade om vad han berättat om sina principer när vi möttes i SSU:s ledning på Sveavägen, där Olof var studieledare och jag skolombudsman.

Han var också med i Stockholms stadshus lördagen den 15 mars när Olof begravdes.

Annons

– Ett stilfullt och vackert avsked i Olofs anda. En sorgens stund, då världen för ett ögonblick tycktes stå stilla. Fred och frihet stod det på många språk i bakgrunden. Krav som man hoppades skulle finnas kvar på näthinnan länge.

Annons

Tors Oscarsson berättar att Olof Palme tyckte om Ragnar Thoursies dikt Sundbybergsprologen som slutar "En öppen stad, ej en befästad, bygger vi gemensamt - Dess ljus står upp mot rymdens ensamhet."

– Jag kände efter mordet på Olof att vi som har möjlighet att alltjämt lägga dag till dag, år till år, må fortsätta att det gemensamma bygget av den öppna staden ett öppet demokratiskt samhälle.

Tord Oscarsson.

ÖA-fotografen Bengt Åke Persson tog den här fina bilden på Olof Palme och hans fru Lisbeth när paret besökte Forssvallen i Köpmanholmen i mitten på augusti 1982. Några år senare var Bengt-Åke Persson, sedan 1988 fotograf på NSD i Luleå, även på plats när Olof Palme skulle begravas i Stockholm. "Jag minns att jag ville ta en riktigt bra bild, och att jag inte behövde gå längre än till mitt hotellfönster för att få den chansen".

Enligt bildtexten från början på mars 1985 blev mötet mellan de unga Norrlandsbönderna Dan Olsson och Svante Hamberg, och Olof Palme ett ofruktbart möte. För oppositionsrådet Dan Olsson är det dock fortfarande ett oförglömligt möte.

ÖA:s fotografer har genom åren tagit en mängd bilder på Olof Palme. Den här är kanske den första. Den här togs av Hans Fredriksson när Palme var på besök i Örnsköldsvik i mitten på juni 1968.

Annons

Annons

Nicklas Löfgren och Anders Rönnblom vid Sellings Gatukök på torget i Örnsköldsvik – dagen efter mordet 1986.

Dagen efter attentatet mot Sveriges statsminister Olof Palme kunde Örnsköldsviksborna samlas bland annat i Folkets Hus, där dåvarande ordföranden för Socialdemokraterna – Elvy Söderström – höll tal i sorgens stund. Och som om det inte räckte med Elvys gripande meningar. Minuterna efter det att ÖA-fotografen Bengt-Åke Persson tog den här bilden svimmade Elvy Söderström av anspänning. "Jag hann bara ner från scenen innan benen svek mig". Gissa vem som fick tag i Elvy när benen inte bar henne längre! Jo, ÖA-fotografen Persson. "Han är en god människa, stor och trygg".

Ingvar Näslund, Västerbottens Kurirens ansvarige utgivare, var frilansande fotograf på ÖA när Olof Palme begravdes i mitten på mars 1986. Bland Ingvar Näslunds minnen från den här tiden finns ett där han och en ÖA-reporter hälsade på hemma hos centerledaren Thorbjörn Fälldin. "Det var starkt när Fälldin gick ut och flaggade på halv stång". Om den här bilden vid begravningen av Palme säger Ingvar Näslund hela Stockholm var täckt av sorg. "Nationen var omkullkastad".

Domsjötjejen Åsa Johansson sjöng på Olof Palmes begravning i mars 1986.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons


Lennart Lundberg

lennart.lundberg@allehanda.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan