Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Prata om det: Killen som alltid vill

När jag var fjorton år såg jag upp till en ett år äldre kille i mitt område som inte bara var en gudabenådad fotbollsspelare utan dessutom hade större muskler än någon annan jag kände. Han blev ihop med en av de coolsnygga tjejerna i skolan. Drömparet, tänkte jag.

Men redan efter ett par veckor gjorde han slut, vilket förvånade omgivningen. Det började gå rykten om att han inte hade fått upp den när de skulle ha sex. Vi snackade mycket om det i mitt grabbgäng, tidigare hade vi sett upp till honom men nu började vi istället förakta. "Hon är ju skitsnygg! Han är nog bög!". Logiken var solklar: om man inte får stånd med en snygg tjej är man fikus, vilket var det värsta man kunde stämplas som under högstadietiden. Den mentaliteten satt i ryggmärgen.

Annons

Att fotbollskillen jag såg upp till hade ett svikande stånd öppnade slussportarna för allvärldens spekulationer om på vilket sätt hans sexualitet var avvikande och sjuklig. Egentligen var vi alla livrädda för att det skulle hända oss själva. De flesta av oss var fortfarande oskulder. Vi odlade det manlighetsideal som genomsyrar stora delar av vår kultur. Där gränsen mellan att vara stark och skör är hårfin.

Annons

Några år senare skulle jag själv ha sex för första gången. Men när vi skulle börja kändes det som att jag plötsligt stod alldeles ensam på toppen av ett berg och att kameran zoomade ut. Paniken började krypa i mig och blodet pulserade i tinningarna. Jag fick inte upp den. Tjejen jag var ihop med såg det som en personlig skymf mot henne och gjorde slut dagen efter, men tog mig tillbaka efter att jag lovat bättring – med min penis. Att det jag behövde i vårt samspel var något annat än att knulla var inget som föll vare sig henne eller mig in. Vi stod handfallna inför en situation som tycktes onaturlig eftersom vi aldrig lärt oss att det faktiskt är ganska vanligt.

Det är den här utbredda föreställningen om manlig sexualitet som får en hel del tjejer att känna sig ratade när killen inte vill ha sex. För den manliga kåtheten är den konstanta fixpunkt som vi konstruerar bilden av sex runt. Det sker på tv, i skolan, i bastugemyt och på tjejmiddagen. Det är tjejens "nej" eller "ja till den ständigt närvarande, alltid ståndaktiga erektionen som inleder eller avbryter sex. Tjejer som lärt sig att detta är hela sanningen om killars sexualitet får svårt att tolka andra signaler, eller att förstå att deras "ja" behöver besvaras. "Vad menar du med nej!? Hör du inte att jag säger ja!"

Annons

Bilden av mannen som en påstridig påsättare skapas och förstärks hos killar redan från tidig ålder. "Förspel" är något tjejer tycker om, något vi bör unna dem. Underförstått är att killens eget mål bör vara penetrationen – ens penis är en värmesökande missil man knappt ska orka vänta med att avfyra.

Det enda sättet att undvika de här fällorna är att prata om det mer. Vi blir allt bättre på att lära tjejer att sätta gränser. På samma sätt måste vi lära killar att inte bara vara lyhörda, utan även att förstå sig själva.

Ivar Arpi

Ivar Arpi är frilansskribent och bloggare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy