Annons

Annons

Annons

Resonans i konsthallen

Det suggestiva ljudverket Resonans är bara en del av den nya utställningen med Ann Rosén och Camilla Bergman på Härnösands konsthall, men den bildar en slags centralpunkt.

I ett rum finns ett antal lerkrukor. Från krukorna kommer ett svårdefinierat, lite vinande ljud. När besökaren står helt stilla hörs ingenting. När besökaren rör sig hörs ljudet. Ju mer besökaren rör sig desto mer ljud.

Ljudkrukorna fanns i medeltida kyrkor för att förbättra akustiken, så att prästen skulle höras bättre.

Ljudverket Resonans har ingen sådan funktion, däremot fungerar verket som en skärpare av hörselsinnet hos utställningsbesökaren. På något tekniskt sätt har Ann Rosén utformat ett ljudverk som reagerar på de förändringar som uppstår när luften rör sig i ett rum.

Ann Rosén är tonsättare och ljudkonstnär och musiker. Hon är en slags ljudskulptör. Det märks också i verket "Ljudlagret ZO-5". Där får besökaren själv "ta ton och följ med upp!". Den meningen upprepas också i två målningar.

Annons

Annons

Skulptören Camilla Bergmans verk har de flesta sett tidigare. Hennes lejonhannar i brons vid Lejontrappan i Göteborg har flera andra släktingar runt om i landet. Hennes lejon finns i Älvkarleby och de finns på Hägerstensåsen i Stockholm. Ett av hennes lejon finns i Höglandsskolan i Örnsköldsvik.

Lena Holger talar i en utställningskatalog om hennes lejon som "lugna vilande maktpaket".

Här visar hon också upp en annan, men lika anslående sida. Kvinnan med den svepande klänningen återkommer i skulpturer och kolteckningar. Det är inte samma kvinna som finns som byst i betong. Det är konstnärens mor. Hon var från Ramsele. På Riksarkivet Svar i Ramsele finns också Camilla Bergmans skulptur "Dansösen och månen".

Ann Larsson-Dahlin var nyligen med på en stor nordisk jurybedömd akvarellutställning i Reykjavik. I Galleriet visar hon några av sina anslående stämningsfulla akvareller.

Framför allt övertygar hennes skarpa impressioner av det vintergrå landskap vi har omkring oss under den här perioden. Ann Larsson-Dahlin är till vardags lektor i bild på Mittuniversitetet i Härnösand.

KONST

Resonans

Ann Rosén och Camilla Bergman

skulptur

Härnösands Konsthall

Älskade natur!

Ann Larsson-Dahlin

akvarell

Galleriet, Härnösands konsthall

Annons

Utställningarna hade vernissage lördag och pågår till den 8 januari.

Akvarell av Ann Larsson-Dahlin.

Annons

Camilla Bergman och Ann Rosén har tillsammans skapat verket "Resonans", en slags ljudskulptur, på Härnösands Konsthall.

Skulptur av Camilla Bergman och i bakgrunden en kolteckning av konstnären.


Lars Landström

lars.landstrom@allehanda.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan