Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Business Room – ett växthus för företagsamhet

Tillväxt är det bärande konceptet i Business Room, ett utvecklingsprogram på heltid som är unikt i Sverige. Mentorsupport och nischat stöd ger optimalt utgångsläge.

Jan Ledin jobbar med ett konsultföretag inom produktionsteknik och produktutveckling. Han jobbar bland annat med att skriva ut tredimensionella plastmodeller av verktyg och komponenter.

Annons

Monica Westberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum, betonar att Business Room inte är att likställa med en vanlig starta-eget-utbildning.

– Vi vill att företaget ska ha en tillväxtpotential – att man planerar för att kunna anställa, expandera eller utöka med andra företags tjänster, säger hon.

Allt började med den varselvåg som kom i krisens kölvatten. Örnsköldsvik var en av landets mest drabbade kommuner sett till antalet varsel.

– Det visade sig bland annat genom massor av besök på Nyföretagarcentrum, många av dem hade blivit varslade. Det fanns ingen ambition att sluta sitt jobb, men många ville förbereda sig för eventualiteten, berättar Monica Westberg.

Att fånga upp den framåtanda och kreativitet som visades blev intressant. Tillväxtavdelningen kontaktades och snart var även länsstyrelsen, Örnsköldsviks kommun, Arbetsförmedlingen och Almi Företagspartner Mitt involverade.

Annons

Annons

Ur allt detta steg Business Room. Under tre månaders tid, med start i mitten av januari, drillas deltagarna i allt från affärsidé, försäljning, import och export, patent, administration och affärsplan till finansiering, skatter och marknadsanalys.

Näringslivet i Örnsköldsvik närvarar med både mentorer och föreläsare.

– Ett fantastiskt samarbete, säger Monica Westberg.

Gruppen, som i dag består av tolv personer, nischas in i undergrupper för att så långt det går specialinrikta utbildningen. Arbetsplatsen är Arken Tjänstecentrum och varje dag samlas de för att jobba vidare på sina koncept.

Per-Erik Byström ska starta ett solcellsföretag och är hittills mycket nöjd med Business Room.

– Det har gett väldigt mycket, säger han.

– Bara att träffa andra i den här miljön är inspirerande, och att få jobba på heltid med att starta företag är fantastiskt. Hela upplägget innebär en stor fördel, här samlas kunskap och inspiration på ett och samma ställe.

Business Room blir den kreativa smältdegel där företag grovstöps, modelleras och får en sista finputsning innan det är dags att ta klivet ut på marknaden. Om finansieringen kan lösas, vill säga; även den bästa företagsidé kan slå slint om de nödvändiga investeringarna inte kan göras.

Per-Erik Byström siktar på att sälja och installera solpaneler. "Jag har jobbat med olika saker inom industrin i hela mitt liv. Nu sadlar jag om helt och hållet, jag tror stenhårt på solenergi", säger han.

Annons

"Vi håller på att ta fram en prototyp, dieselanvändningen kan sänkas med upptill 30 procent", säger företagaren Daniel Kristoffersson. Det handlar om en flishugg med elhybriddrift, ett liknande system som används av El-Forest.

Annons

"En perfekt utbildning, man får lära sig hur man ska hantera även en stor investering", säger Mikael Skyttberg om Business Room. Själv tänker han starta en mekanisk verkstad med inriktning mot skärande bearbetning.

Annica Nilsson, före detta sjuksköterska, planerar att starta en glassfabrik i Myckelgensjö. "Det är fortfarande i ett väldigt tidigt skede, men jag vill ta råvaror lokalt så långt det går", säger hon.

"Jag vill utveckla med grossistverksamhet och få fart på det hela", säger Susanne Nygren om sin och sambons webbutik. De säljer trädgårdsmateriel, redskap, tillbehör, trädgårdsdekorationer med mera.


Katarina Östholm

katarina.ostholm@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan