Annons

Annons

Annons

Annons

Blå bilder

Den svenska fotografen Erik Lindahl har ägnat 25 år åt att dokumentera och föreviga den sista generationen stora amerikanska bluesmän.

En ny utställning på Fotomuseet i Sundsvall visar att Erik Lindahls fotografier är mer än bara artistporträtt. De visar med närvaro och utsökt grafisk svärta livets "ups and downs", fester och vardaglighet i miljöer där bluesmusiken fortfarande är en levande verklighet.

Erik Lindahl sökte upp bluesens källor över hela den amerikanska södern. Från Mississippi, Texas och Louisiana, till Chicago i norr och vidare västerut till Los Angeles. Han var framför allt aktiv under perioden sent 70-tal och tidigt 80-tal, en ofta förbisedd tid i bluesens historia. Fotografierna publicerades oftast bara i små specialtidskrifter för bluesmusik.

Annons

Annons

Samtidigt med utställningen på Fotomuseet kommer boken Blue Shots, med många av Erik Lindahls bästa fotografier.

I boken delar legendariska artister som Muddy Waters, John Lee Hooker och Buddy Guy sidorna med mindre kända men karismatiska bluespersonligheter som Junior Kimbrough, James "Tail Dragger" Jones och T-Model Ford.

FOTO

Blue Shots

Fotografier av Erik Lindahl. Fotomuseet, Sundsvall. Utställningen till den 20 mars.

Buddy Guy är en av de sista stora blueslegenderna. Den svenske fotografen Erik Lindahls "Blue Shots" visas nu på en utställning på Fotomuseet i Sundsvall.


Lars Landström

lars.landstrom@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan