Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Invigning av Lillpigan i Bredbyn

Lillpigan har blivit stor och ska bli Anundsjös symbol i framtiden. I lördags var det invigning av den närmare tio meter höga Lillpigan som är placerad invid Tjärnstugan och länsväg 348. Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström klippte banden.

Lillpigan ska bli en lika känd symbol för Anundsjö som hästen är för Dalarna. Framtidsplaner hur det ska gå till finns inom kooperativet Anundsjö Framtid och Tjärnstugeföreningen, som samverkar. Lillpigan som figur är redan känd inom hembygdsföreningen i Bredbyn men även hos folk i allmänhet långt utanför kommungränsen. I och med invigningen i lördags är det troligt att lillpigan blir känd i betydligt större sammanhang. Hon är närmare tio meter hög och är placerad vid Tjärnstugan alldeles i närheten av länsväg 348 - som även är en del av Sagavägen.

- Lillpigan har blivit stor. Jag känner mig hedrad och stolt att få inviga Storpigan eftersom hon är symbolen för Brita-Kajsas gärning, en elvabarnsmor vars energi, skaparglädje och konst betyder mycket för bygden och kommunen. Det Anundsjöbor visat är att det går om man gör det tillsammans, med gemensamma tag utvecklas turismen längs Sagavägen. Varje vecka året flyttar tre-fyra personer till någon ort i Anundsjö som kan berätta att det finns plats för många fler. Här investeras i massor och livskvalitén attraherar, säger Elvy Söderström.

Brita-Kajsa Karlsdotter (1816-1915) fick tidigt lära sig hjälpa till med försörjningen. När pappan dog var Brita-Kajsa tio år och fick tjäna lillpiga i prästgården. Hon gifte sig med tiden och fick elva barn. Hennes intresse för att brodera kunde blomma ut först på gamla dar. Mönstren tog hon från naturen. Röda garnstumpar klipptes från handduksvävar som var slutförda och Brita-Kajsa broderade på fri hand på lakansväv. Broderierna fick namnet Anundsjösöm och är numera bevarade till eftervärlden vid textilarkivet i Västernorrland.

EVA GIDLUND
070-650 37 74

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy