Annons

Annons

Annons

Annons

Det goda reportaget lever

FOTO Da Capo

Fotoutställning på Fotomuseet i Sundsvall. Ett samarbete mellan Fotomuseet och tidningen Dagens Arbete. Utställningen öppnar i dag onsdag och pågår till den 11 november.

Lars Tunbjörk tillhör de flitigaste fotograferna i Dagens Arbetes reportage. Hans bilder av Sverige och det svenska symboliseras bra av det här fotografiet.

Annons

Det goda reportaget lever fortfarande.

Det är utställningen Da Capo på Fotomuseet i Sundsvall ett gott exempel på. Under sin hittills tioåriga existens har tidningen Dagens Arbete - fackförbundstidning för Grafikerna, IF Metall och Pappersindustriarbetareförbundet - satsat på just det goda bildreportaget, och utnyttjat många av landets absolut främsta fotografer. Utställningen Da Capo är ett urval av de bästa fotografierna. 60 fotografier får plats på utställningen. 100 fotografier får plats i den samtidigt släppta fotoboken Da Capo.

- Tidningen Dagens Arbete har velat visa att "det goda reportaget" fortfarande är möjligt. Det är mycket tilltalande i denna tid av förflackning, säger Petter Österlund, curator på Fotomuseet.

Det goda reportaget må vara ett vagt begrepp men Petter Österlund menar att man känner igen det när man ser det.

- Det räcker inte med flashiga bilder, reportaget måste också ha något att berätta. Det har blivit sämre med sådana reportage. Man kan fråga sig vad tidningarna ska ha fotografer till om det bara är ordet som räknas. Och ordet förflackas utan bilden.

Redan vid starten 1997 har det goda reportaget haft sin givna plats i Dagens Arbete. Redan föregångaren Metallarbetaren införde bildreportaget som stående inslag.

Fotografer som Anders Petersen, Lars Tunbjörk, Hans Gedda, Pieter ten Hoopen, J H Engström, Kent Klich, Joakim Eneroth, Albert Wiking, Nina Korhonen, Tora Mårtens har gjort bildreportage för Dagens Arbete.

Förlaget Journals redaktör Gösta Fleming (Journal är det finaste fotoboksförlaget i Sverige, Fleming kommer för övrigt ursprungligen från Härnösand) och Tina Enghoff har tillsammans med bildredaktören Göran Widerberg på Dagens Arbete har gjort bildurvalet. Till utställningen har också tre böcker med krönikor av Björn Ranelid, Göran Tunström och Carl-Einar Häckner getts ut. Förutom bildreportaget är det ju också de intelligenta krönikorna som varit Dagens Arbetes signum.

En del av fotografierna har synts i andra utställningar, olika soloutställningar eller samlingsutställningar. Utställningen har tidigare visats på Arbetets Museum i Norrköping. Att Fotomuseet fick utställningen beror delvis på fotoreportagets starka ställning i Sundsvall, genom Fotomuseet och den speciella journalistutbildning med fotoinriktning som finns i Sundsvall.LARS LANDSTRÖM
070-650 78 20

Till toppen av sidan