Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Carl-Edvard och Gunilla är mitt i brandinfernot

Gula brandmoln skymmer solen. Aska måste sopas bort på terrassen varje dag .

Carl-Edvard och Gunilla Edvardsson som flyttade från Härnösand till Peloponnesos har oroliga dagar i den hårdast eldhärjade delen av Grekland.

Lågorna når fram till en kyrka utanför byn Andritsena på Peloponnesos. Flera byar har evakuerats i skogsbränderna i södra Grekland. 63 personer rapporteras döda sedan fredag.

Annons

- Än så länge är läget gott. Men vi har haft rasande bränder alldeles norr om området, åt Kalamata till. Staden hotades när det brann i förstäderna.

- I landskapet här omkring har många byar bränts upp och många har dödats. Man har satt upp tältstäder i Kalamata nu. Och söder om oss är det väldigt svartbränt bara på femton, tjugo kilometers håll, berättar Carl-Edvard Edvardsson, landsarkivarie fram till pensioneringen för fem år sedan.

Paret Edvardsson bor i Neohori fyra mil söder om huvudorten Kalamata. Neohori ligger på det mittersta fingret som pekar söderut på halvön Peloponnesos.

Huset är beläget i lägre vegetation bland olivlundar. Tack och lov finns ingen egentlig skog på nära håll där elden kan få fäste. Bränderna märks tydligt nog ändå.

- Vi har haft brandrök som fördunklar himlen, alldeles gula brandröksmoln som har svept in över vårt område och vi har sopat aska på terrassen några dagar. Med nordlig vind så vräkte det in aska, säger Carl-Edvard Edvardsson.

Onsdagen var första dagen på en vecka som verkade lite lugnare. För den skull är faran långt ifrån över.

- Det man är rädd för är större vindstyrka och ökande värme och nu pratar man om en ny värmebölja på gång. Det känns fortfarande osäkert kan man nog säga. Beredskapen är väldigt hög.

Carl-Edvard Edvardsson beskriver dagsläget hos grekerna som en allmän kollektiv depression. Han förundras också över att Fritidsresor och Apollo inte ställer in sina charterflygningar med svenska turister till Kalamata tills vidare.

- Vi har förvånats över att de fortsätter med tanke på alla bränder. Turister har avråtts från att hyra bilar och en del har fått sitta kvar på hotellen för att det är så mycket rök och svårt att gå ut.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14

Annons

Annons

Till toppen av sidan