Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Vittne till Jehovas mobbning

Förr var han ett Jehovas vittne. Men sedan ett år har han lämnat rörelsen.Och då bröts alla band.

- Medlemmar varken pratar, umgås eller ens hejar på en utesluten medlem, berättar Johan, ett före detta vittne boende i Ångermanland.

Jehovas vittnen avvisar allt samarbete med andra religiösa grupper och betraktas bland annat på dessa grunder ofta som en sekt.

Annons

Johan kom med i Jehovas vittnen i tonåren men valde för några år sedan att lämna församlingen. Nu råder total tystnad, han är som en icke existerande person för Jehovas vittnen. På hans arbetsplats arbetar ett flertal församlingsmedlemmar.

-Jag tycker företaget borde ha gjort något mot den utfrysning som förekommer och som är relativt tydlig. Men man verkar mest låta det fortgå i tystnad och försöker se till så att vi inte arbetar så tätt inpå varandra.

Efter uteslutningen har han studerat religion med inriktningar på sekter och tycker att lagarna ska skärpas när det gäller religionsfriheten.

- Dom verkar ju så milda och snälla när dom knackar dörr. Men det finns en annan sida och det är deras behandling av uteslutna. Jehovas vittnen fryser ut uteslutna. Varken pratar, umgås eller ens hejar på en utesluten medlem, berättar Johan.

Johan tycker att lagarna ska skärpas.

- Visst ska alla ha rätt att tro på vad man vill och även utöva sin religion men snälla det får inte bryta mot dom mänskliga rättigheterna. I skolor, på arbetsplatser, ja överallt lärs det dagligen ut att mobbning inte får förekomma och är i dag ett brott som kan leda till polisanmälan. Men samtidigt tillåter vi att en religion som Jehovas vittnen på sina möten och via sin litteratur får lära ut hur man ska behandla uteslutna genom att frysa ut dom.

Han vill nu att bilden av Jehovas vittnen ska nyanseras.

- Nästa gång som det knackar på knackar på dörren. Tänk då på att det är personer som lär ut systematisk mobbning till sina medlemmar.


Läs mer i torsdagens TÅ och ÖALENNART LUNDBERG
0611 - 55 48 53

Till toppen av sidan