Annons

Annons

Annons

Krönika: Bloggen - onödigt nödvändig

Att blogga är något folk världen över underhåller sig själv med på kvällarna. Men egentligen är det här med bloggar smått värdelöst i min mening.

Tusentals människor skriver om hur de fick en chock när den lokala affären hade höjt kilopriset på apelsiner med en krona, och massor läser om det! Det som lockar folk till att -blogga- är möjligtvis att de får en chans att visa vad de tycker och tänker, och att folk kan läsa det. Kanske lockar det även att man i teorin skulle kunna få sina bloggar lästa av miljontals människor och vara ungefär som en -tvättäkta- journalist.

Jag själv har också fastnat i bloggdjungeln. Att blogga gör jag inte särskilt ofta, men ändå någon gång i veckan. Vad är det då som driver mig till att skriva denna klump med ord som egentligen säger ingenting om någonting. Min blogg har ett fåtal läsare, och kanske är det dem jag vill underhålla.

Att läsa bloggar är ändå ganska intressant, men att känna bloggaren ger nog en extra dimension i läsandet. Då blir bloggen i fråga oerhört mycket mer fängslande.

Om man bloggar på en sida där det inte går att kommentera andras bloggar, är halva nöjet borta. Är inte det roliga att märka att det är någon som läser ens blogg och har någonting att säga om det man skriver kring?

För att få fler människor att läsa sin blogg och få ut den ur mängden bör man blogga på en hemsida vars ämne är speciellt inriktat. Vad jag menar är att man bör blogga på en hemsida om motorer eller kanske om frukt. På det viset kan man blogga om det man har fördjupade kunskaper inom och få läsare som också är intresserade av det ämnet. Om man sedan skriver om någonting annat på den hemsidan, sticker bloggen ut lite och man kan få fler läsare på grund av det också.

Det gäller alltså att välja rätt hemsida att blogga på, för att få läsare. För det är väl det som är meningen med att blogga - att få läsare? Genom att blogga på en hemsida som bara är till för bloggar ger antagligen störst kvantitet när det gäller läsare, men det känns som om det blir alldeles för opersonligt och man blir bara en i mängden.

Nej, jag tror mer på att välja en hemsida som har massor med funktioner på. Hemsidan har kanske ett forum, en nyhetsavdelning och förstås en bloggfunktion med möjlighet att kommentera i. Detta tror jag att ger en mer familjär stämning och gör att man får några stamgäster bland sina korta texter med onödigt vetande.

Mitt råd till dig som ska börja blogga är alltså att du ska välja en hemsida med fler funktioner än bloggen och som samtidigt är inriktad på något.


JOHAN MELLENIUS

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan