Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Myt om exploderande surströmming krossad

ÖRNSKÖLDSVIK. Ruben Madsen, surströmmingsföretagare på Ulvön har ständigt nya idéer. Vid en konferens i Sollefteå avslöjade han sina nya planer på en vakumförpackad surströmming som krossar en seglivad myt.

Vakuumförpackad surströmming som kan tas med på flyget, vad är det?
Det är inget märkvärdigt egentligen. Det är mina burkar med praktströmming, sex romstinna strömmingar, som läggs i en vakuumförpackning. Den läggs sedan i sin tur i en kylbevarande kartong av fodrad wellpapp för att klara transporten och värmen.

Behövs det både vakuumförpackning och kylkartong?
Det finns en gammal myt om att surströmmingsburkar exploderar om man tar med dem på flyget. Men de kan inte explodera, möjligen kunde det uppstå läckage i något enstaka fall längre tillbaka. På 1950-talet hade inte flygplanen dagens tryckkabiner och burkarna gjordes i falsmaskiner som inte höll den kvalitet de gör i dag. Uppstod det då ett litet läckage kunde laken spruta ut, ungefär som när en Coca-cola burk med ett pyttelitet hål ligger och pyser ut innehållet. Därför lägger jag mina burkar i vakuumförpackning, för att slippa diskussionen om en myt.

Vad är det här med kylförpackningen?
Kylförpackningen behövs för att mina burkar ska klara några timmars transport i värme utan att kvaliteten på innehållet försämras. Det klarar inte en vanlig burk.

Var finns din surströmming i den här specialförpackningen?
Den säljs i en taxfree-affär på Arlanda, så att konsumenterna som köper den kan ta med den på flyget. Det var ett krav från Arlanda för att få sälja där, att kvaliteten inte fick påverkas av flygresan och att den inte kunde börja läcka.


PER EURENIUS

Annons

Annons

Till toppen av sidan