Annons

Annons

Annons

Fråga Gösta: Finns det glas i snus?

Hej fråga Gösta
När man tar ett förstoringsglas och tittar på innehållet i en snusdosa under en stark lampa så upptäcker man snart ett och annat litet ljust korn som inte är tobak. Alla snusare har hört historien om att de de blandas glas i snuset för att det ska bli små revor i slemhinnorna där tobaken lättare kommer in. Är de små kornen glaset?

T Ämting
Örnsköldsvik

Den legendariske snusfabrikören, Bengt Sändh, kom en gång i tiden på idén att skicka ingredienserna till sitt snus med posten och sedan låta köparen själv röra ihop snuset till en tredjedel av det vanliga priset.

Bengt Sändh lever i dag livets glada dagar på Spanska solkusten efter att ha sålt idén till Swedish Match för 12 miljoner kronor. Genom sin förvaltare Dan Berg i Sverige låter han dock hälsa följande:

" Jag trodde själv att det fanns glas i snus ända tills jag själv gjorde mina första experiment med att framställa varan. Trots att jag inte tillsatt något glas i den första satsen fanns det lik förbannat små ljusa prickar som i vanligt snus.

När jag sedan tömde en kartong med hårt packade tobaksblad och vickade den fann jag av en slump en halv kaffekopp fin sand som blivit kvar i ena hörnet. Denna sand finns i all tobak och är omöjlig att helt avlägsna. Myten dyker upp då och då men vid undersökning i laboratorier finner man aldrig något glas. "

Skriv en fråga till fråga Gösta:
gosta.westling@allehanda.seREDAKTIONEN

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan