Annons

Annons

Annons

Annons

Ung, trygg och arbetslös

Ung, trygg och arbetslös

Konst

Foto

Safe European

Foto av Pelle Kronestedt. Sundsvalls Museum. Utställningen öppanr idag.

Om man är arbetslös är man ingen alls, helt ointressant.

Fotografen Pelle Kronestedt var själv arbetslös - "mellan två jobb som det heter" - när han på slutet av 90-talet fick idén att spegla unga arbetslösa europeers liv.

Det blev en omfattande fotografiskt projekt som visats i olika versioner de senaste åren. I Tokyo, i Paris och till och med i en speciellt tunnelbaneversion i Stockholm häromåret. Med anledning av att Pelle Kronestedt sedan ett par år leder ämnet bildjournalistik på Mitthögskolan i Sundsvall visas nu hans Safe European i Sundsvalls Museum.

Pelle Kronestedt ville spegla unga människor i arbetslöshet. Människor i samtliga EU-länder.

Han la ner massor av arbete på att hitta unga människor i alla EU-länderna. Störst hjälp fick han faktiskt från de svenska ambassaderna i respektive land.

Utgångspunkten var: Hur kan arbetslösa människor finna sin identitet när så mycket av livet är centrerat till arbete och vi fortfarande likställer yrke med personlighet?

- Så är det ju. Det första vi frågar en person vi inte känner är "vad jobbar du med?", säger Pelle Kronestedt.

Det är stora skillnader mellan att vara arbetslös i Sverige och att vara arbetslös i säg, Italien. I Sverige är det staten som är det sociala skyddsnätet. I Italien är det familjen som är det sociala skyddsnätet. Men skillnaderna ska inte överbetonas.

- Det finns en stor likhet överallt. "Jag är så trött" säger alla unga arbetslösa överallt. Man blir trött för att man är trött.

Safe Europeans är en bitvis strålande fotoutställning. Pelle Kronestedt är en mycket bra fotograf med stark känsla för sin estetik. Han har uppenbart kommit nära sina fotoobjekt, fått deras förtroenden, agerat med respekt.

Fotografierna är stora, glansiga och i färg. "Godisfärger" säger han själv. Fotografierna skulle platsa i ett glassigt livsstilsmagasin.

- Javisst, att vara arbetslös är också en livsstil.

Hela fotomaterialet finns också presenterat i fotoboken Safe Europeans. Här med text av Lars-Göran Strömberg.

Den 1 maj blir ytterligare tio nationer medlemmar i EU. Vad det kan innebära vet vi ingenting om.

- Det enda som är säkert är att arbetslösheten inte kommer att försvinna.

Lars Landström

Foto: Lars Landström

Annons

Annons

Till toppen av sidan