Annons

Annons

Annons

Annons

De glömda fotograferna

De glömda fotograferna

Det väckte ordentlig uppmärksamhet när vi i går berättade vi om Fotografiet med stort F, det klassiska fotografiet av demonstrationståget 1931. Frågan var: vem tog just detta berömda fotografi?

- Jag anser att det med hundra procents säkerhet var en fabriksarbetare vid namn Evert Edberg, säger Ove Andersson, mångårig journalist i Kramfors, som en gång konfronterade Rudolf "Rulle" Södergren om de Ådalen 31-bilder han hade copyright på.

- Nä, den har Evert Edberg tagit sa han utan omsvep och berättade hur han köpt rättigheterna till bilderna av Evert Edberg för några kronor, berättar Ove Andersson.

Rudolf Södergren kan alltså räknas bort som fotograf till bilderna men frågan är om den sedermera kända ateljéfotografen Elna Jonsson kan räknas bort?

- I många år på VA jobbade jag vägg i vägg med hennes ateljé och hon sa aldrig någonting om fotografiet eller att hon hade varit där i Lunde och fotograferat.

En anställd i Elna Jonssons firma berätttade dock för Ove Andersson i går att Elna Jonsson faktiskt för henne berättat att det var hon som hade tagit det berömda fotografiet.

Ove Andersson känner sig dock helt säkert på att Evert Edberg är mannen bakom fotografiet.

Vem var då Evert Edberg? Han var en fabriksarbetare på Svanöfabriken och gick faktiskt själv med i demonstrationståget. I ett brev till Thorsten Wiklander i Strömnäs berättade en dotter:

"Han gick i täten och vid tillfällen sprang han framför tåget och fotograferade. Han hade en ny Orex 10x15 och när han inte längre hade några exponeringar lämnade han in kameran för förvaring på Lovas kafé".

Det finns minst tre fotografier av demonstrationståget den här dagen. Det andra är mindre känt men även det publicerat ett antal gånger. Här står fotografen på en åker rätt långt ifrån tåget. Det tredje fotografiet är nästan okänt och har veterligen bara publicerats en enda gång, i Birger Normans bok Ådalen 31. Ett tekniskt uselt fotografi men det är det närmaste vi har en actionbild. Demonstranterna har inte långt kvar till Folkets hus i Lunde. Vem är fotografen bakom "den tredje bilden"? Vem är fotografen bakom "den andra bilden"? Här behövs mer forskning.

När det gäller Fotografiet borde det ha funnits åtminstone en person som kunnat berätta exakt vem som tog fotografiet. Nämligen den man som går allra först i demonstrationståget och leder en cykel och faktiskt tittar rakt in i kameran.

Den mannens namn var Jonas Fahlén och hans dotter Astrid Rehnlund i Frånö berättar:

- Jag var bara elva år och har förstås sett fotografiet många, många gånger. Jag har det själv hemma. Jag tror visst att det kan ha varit Elna Jonsson som fotograferade. Det var faktiskt också hon som fotograferade min pappa på hans 60-årsdag.

Jonas Fahlén dog 1958 och Astrid Rehnlund kan tyvärr inte minnas att han någonsin sa vem som stod bakom kameran han tittade in i på det historiska fotografiet.

Evert Edberg flyttade senare till Väja och arbetade för industrin på orten.

- Han var en försynt och blygsam man som och gjorde såvitt jag vet aldrig någon affär av fotografierna, berättar förre musikskolechefen Stieg Dyrén i Kramfors.

Stieg Dyréns egen far gick också i demonstrationståget och för musiken svarade Väja Dynäs Hornblåsare.

Göran Olsson i Bollstabruk har många minnen av Evert Edberg som var den som inspirerade honom att själv börja lära sig fotografera.

- Man kunde höra när han pratade om ett fotografi att han var fototekniskt skicklig men han var så försiktig och använde aldrig några kritiska ord.

Evert Edberg gick bort i mitten av 1970-talet utan att någonsin ha fått se sitt namn publicerat i samband med de historiska fotografierna i Ådalen den 14 maj 1931.

För säkerhets skull skall poängteras att fotografen Rulle Södergren nog aldrig hävdade att han själv hade tagit fotografierna av demonstrationståget. Det togs för givet och länge brydde sig ingen om frågan.

- Bilderna från Ådalshändelserna donerade han till Länsmuseet och såvitt jag kommer ihåg diskuterade vi aldrig upphovsmannen. Glasplåten är istorlek 9 x 12 cm och är skadad i nedre vänstra hörnet och det är svårt att säga om det är en reprofotografering av någon kopia som ev någon annan har tagit, berättar Björn Grankvist, fotograf på Länsmuseet.

Lars LandströmFotnot: Birger Normans Ådalen 31 som annars är rättesnöre i alla diskussioner om händelsen har ingenting att berätta om fotograferna och Norman funderar inte alls över frågan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan