Annons

Annons

Annons

Theodorakis tonsättning en magnifik upplevelse

Theodorakis tonsättning en magnifik upplevelse

Konsert

Fakta

Axion Esti av Mikis Theodorakis

Hullsta Gård, Sollefteå

Recitation - Börje Ahlstedt

Baryton - Jose Antonio Lopez

Sång - Christos Despiniadis

Stockholms läns blåsarsymfoniker, Västernorrlands symfoniorkester, Folkmusikgruppen Taximi.

Etnokören, Sollefteå - Viljankören, Ånge - Khoro´s, Sundsvall - Härnösands ungdomskör - Blå Ton, Timrå - Mixkören, Sundsvall - Cantitokören, Sundsvall - Rinkeby internationella kör, Stockholm - Frescati röster, Stockholms universitet

Dirigent - Staffan Lindroth

Producent - Pablo Salvador

Hullsta Gård söndag kväll.

Undertecknad såg inte eurovisionsschlagern i helgen och vet fortfarande inte vilket land som vann. På Hullsta gård i Sollefteå vann i alla fall Grekland. Och Grekland vann stort.

Det var premiär på Musik i Västernorlands storsatsning Axion Esti, den grekiske kompositören Mikis Theodorakis tonsättning av nobelpristagaren Odysseas Elytis lyriska skapelseberättelse.

Det slutade med stående ovationer och två extranummer. Dirigenten och körkonsulenten Staffan Lindroth, initiativtagaren till projektet, såg med rätta väldigt nöjd ut.

Sällan har väl något storslagnare framförts på Hullsta Gård. Över 100 körsångare, folkmusikgruppen Taximi och en symfoniorkester. Lägg där till den grekiske ikonen Theodorakis musik och ni inser att det svängde både fett och mäktigt.

Konserten inleddes med 45 minuter grekisk folkmusik. För den stora allmänheten är Theodorakis kanske mest känd för sin musik till storfilmen Zorba med Anthony Quinn i huvudrollen. Det lät mycket Zorba om Taximi.

Det lät det bitvis också om Axion Esti. Jose Antonio Lopez, baryton, och den grekiske sångaren Christos Despiniadis, från Taximi, sjöng solo växelvis. Lopez stod för det mer operabetonade och Despiniadis det mer urgrekiska. När sedan den magnifika kören tog i lyfte nästan taket.

Texterna sjöngs på grekiska. Men Börje Ahlstedts recitation var på svenska. En översättning på sångtexterna finns också i programbladet för den som vill läsa på.

Som extranummer blev det ett par klassiska Theodorakishits. Vilken tur att Sollefteåpubliken krävde något extra. De godbitarna hade man inte velat gå miste om.

Det här var inledningen på en kortare turné för den gigantiska ensemblen. Ikväll spelar de i Härnösand på teatern. Därefter blir det uppträdanden i Sundsvall och Umeå innan turnén avslutas i Stockholm och Berwaldhallen med en radioinspelning den 1 juni.jörgen sundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan