Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Sandudden varmar än Gran Canaria

anundsjö. En härligt varm sjö. En lummigt grön miljö. Att få bo billigt i ett stort trähus och framför allt möta vänliga människor som gör allt för att turisterna från Gran Canaria skall trivas. Kan man ha det bättre?

Det undrar en storfamilj på femton personer från Gran Canaria som hittat sitt paradis på Sandudden i Norrböle, Anundsjö.
Det är en bror och hans fyra systrar. Med respektive makar och medföljande barn blir det femton personer som badar, solar och åker på utflykter i Anundsjö med omnejd.
Sandudden med kommunens härligaste insjöbad och den gamla
lägergården som har sängar för 32 övernattande, ägs och förvaltas av Norrböle och Norrmesunda bygdegårdsförening.
Vi packade ned en massa varma kläder för vi har hört att det skulle vara så kallt här. Och så är det varmare än därhemma, säger syskonen.

EN RIKTIGT SPÄNNANDE HISTORIA
De kom inte hit av en ren slump. De letade sig fram till den ort på jorden där deras mamma Lucia hittade sitt paradis en gång i tiden. Lucia som dog för två år sedan och efterlämnade fem barn på Gran Canaria och sin sambo, Arne Gavelin i Seltjärn.
Det är en ganska unik historia bakom syskonens semesterresa till just Sandudden.
Så här berättar Luci, en av Lucias döttrar:
Vi hör hemma på en plats i norra Gran Canaria som heter Arucas. För femton år sedan bodde vi fem barn där med mamma som blivit änka.
Jag var fjorton år när jag, utan hennes vetskap, knåpade ihop en kontaktannons med önskan om bekantskap med en trevlig man.
En av de som svarade, och som jag skrev till, i mammas namn, var Arne Gavelin från Seltjärn, en liten by i norra Sverige. Jag tyckte att det var exotiskt med en man från norra Sverige. Han kunde kanske bli en bra man för vår mamma Lucia.
När mamma Lucia fick veta vad jag gjort blev hon omåttligt arg på mig. Sedan tog hon hand om min penna och så skrev hon själv till Arne, av ren nyfikenhet. Arne Gavelin svarade.

EN TREVLIG MAN TYCKTE VI ALLA
Arne Gavelin kom en dag och hälsade på oss på Gran Canaria. En trevlig man, tyckte vi alla syskon, berättar Luci.
Sedan berättar brodern Segundo och hans systrar Maripino, Rosa och Ivana om hur vänskapen mellan Arne i Seltjärn och deras mor Lucia utvecklades.
Av vänskapen växte det fram något större. De brevväxlade i flera år och med jämna mellanrum hälsade de på varandra. Lucia reste till Anundsjö och Arne kom till oss på Gran Canaria.
När vi blev vuxna, flyttat hemifrån och började bilda egna familjer, då flyttade mamma till Seltjärn, berättar syskonen.
Det har gått två år sedan hon dog i cancer. När vi nu den här sommaren kom överens om att besöka den ort som hon beskrivit som ett jordiskt paradis, så var det för att vi ville se var hon levt ett så gott liv.

TILL MINNE AV LUCIA
Så de pengar vi ärvde efter vår mor är omsatt till en minnesresa kan man säga, berättar Luci som femton år efter sitt drastiska försök att få rätt man till sin snälla mamma, nu tycker att hon gjorde rätt den dag hon satte ihop en kontaktannons i mammas namn.
Nu förstår vi också att hon hade lyckliga år här. Vi har hälsat på Arne i Seltjärn. Han hade dock för liten kåk för att vi alla femton skulle rymmas. Så vi hyrde in oss i Sandudden där det är billigt och bra. Våra värdar, John-Gunnar och Sirkka Sandström, har varit verkligt tillmötesgående. Vi har plockat potatis i deras land. Vi har bjudit på papas arrugadas som är Gran Canarias nationalrätt och vi hoppas kunna komma tillbaka till denna underbara plats någon gång i framtiden.

ALICE NÄSLUND

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy