Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Ny storaffär för ÖA

ÖRNSKÖLDSVIK. ÖA:s mångmiljonsatsning i en ny tryckpress fortsätter att ge resultat.
I går blev det klart att hela
Aftonbladets Norrlandsupp-
laga på cirka 70 000 exemplar ska tryckas i Örnsköldsvik
inom ett år.

I våras meddelades att Aftonbladet valt att samarbeta med Örnsköldsviks Allehanda och att 40 000 exemplar av tidningen skulle tryckas här. Nu utökas produktionen ytterligare till nära dubbelt så mycket, då det igår beslutades att ÖA i mars 2002 övertar de 30 000 exemplaren som trycks på Norrländska Socialdemokraten i Luleå.
Det här innebär en enorm produktionsvolym varje natt hos oss, säger ÖA:s vd Anders Källström. Vi har en av Europas modernaste presshallar och det är roligt att det visar sig att vår investering var helt rätt.

EKONOMISK FÖRLUST
Hos Norrländska Socialdemokraten, NSD, i Luleå är tongångarna givetvis annorlunda.
Vi har misstänkt att det kunde bli så här.
Vår legotryckning minskar rejält och i slutändan leder det förmodligen till uppsägningar, säger Christer Lindfors, verkställande direktör på NSD.
Men det förlorade samarbetet med Aftonbladet innebär inte någon direkt kris för företaget, som ser ganska ljust på framtiden.
Tidningen i sig är relativt framgångsrik och vi har möjlighet att expandera på andra sätt, säger Christer Lindfors.

LIGGER RÄTT
Anledningarna till att kvällstidningen valt att koncentrera sig på Örnsköldsvik är flera.
Det är billigare och bättre att trycka på ett ställe. Dessutom får vi ett nytt och bra tryckeri som ger oss alla färgmöjligheter som inte finns i Härnösand eller Luleå, säger Aftonbladets vd Rolv E Ryssdal.
En annan viktig bit är även stadens placering, något som underlättar distribueringen.
Örnsköldsvik är lokaliserat så att det täcker hela Norrland och det området är viktigt för oss eftersom vi varit stora där under en längre tid, säger Rolv E Ryssdal.
På NSD säger fackordföranden Kenth Lindqvist i den egna tidningen att det är märkligt att rörelsens största tidning väljer att trycka i en borgarpress.
Rolv E Ryssdal verkar dock inte se genom färgade glasögon. I alla fall inte när det gäller valet av
presshall.
Mitt uppdrag är att driva
Aftonbladet affärsmässigt, säger han.
SOM EN VINSTLOTT
ÖRNSKÖLDSVIK. Örnsköldsviks Allehanda, Tidningen
Ångermanland och Afton-
bladet. ÖA:s presshall kommer att gå varm på nätterna och därför har åtta nya personer anställts i år. Anställningar som tryggas lång tid framåt tack vare det utökade samarbetet med Aftonbladet.


Totalt arbetar idag 16 personer i tryckeriet varav 8 är nyanställda från och med i år.
En av dem är Ulf Backlund som tidigare arbetat i 26 år på tryckeriet i Härnösand.
Det här känns som en vinstlott för mig.
Den sista tiden började det bli väldigt tufft med jobb där nere, berättar han.
Ulf Backlund, som nu arbetar i packsalen på ÖA, verkar inte särskilt oroad över det faktum att mer eller mindre stora upplagor av tre tidningar ska tryckas varje natt och att det kommer att ställas enorma krav på att tider hålls.
Det är bara en utmaning. Jag är van vid att köra flera tidningar sedan tidigare.
Den 1 mars börjar halva Aftonbladets norrlandsupplaga att tryckas och i september ska pressarna även rulla för Tidningen Ångermanlands 27 000 exemplar. Och om ungefär ett år kommer alltså den resterande norrlandsupplagan av Aftonbladet att göra entré.
Allt det här är helt klart en rejäl omställning för oss. Vi går från att producera en tidning varje natt till tre, säger Anders Källström.
Pressarna kommer i princip att rulla hela tiden och risken finns att det blir oerhört tajt. Den tillförordnade arbetsledaren Lennart Sjölund ser därför vissa orosmoln på himlen.
Det kan bli alldeles för mycket jobb och lite på gränsen med 16 anställda. Men vi har ett år på oss tills vi ska trycka hela upplagan och vi får väl prova oss fram till dess.
Ifall det blir aktuellt med ytterligare nyanställningar är ännu oklart eftersom det enligt Anders Källström är för tidigt att säga.


SARA LUNDVALL

Annons

Annons

Till toppen av sidan