Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

27 förlorar jobbet närTidningen flyttar trycket

27 förlorar jobbet när

Tidningen flyttar trycket

Sammanlagt 27 personer förlorar arbetet när Tidningen Ångermanland flyttar tryckningen till Örnsköldsviks Allehandas tryckeri.

Beslutet togs på tisdagen av tidningens styrelse.

- Det är alltid ett tungt beslut att säga upp folk. Särskilt tungt är det när det är personer som har arbetat länge i företaget, säger Bertil Astby, vd för Tidningen Ångermanland.

Det var i våras som Tidningen fick besked om att tidningen Aftonbladet ville flytta sitt tryck från tidningshuset i Härnösand till Örnsköldsvik.

I samband med detta sades ett antal tryckare upp. Och tillsammans med de uppsägningar som nu blir aktuella handlar det om 24 årsarbetare eller 27 personer. Trycket av Tidningen Ångermanland i Örnsköldsvik skall enligt planerna starta i september nästa år.

- Det faktum att vi tappar tryckningen av Aftonbladet innebär att vi tappar en intäkt på fem miljoner. Det är mycket pengar att hämta tillbaka, säger, Bertil Astby.

Nu har vd tillsammans med tidningsstyrelsen tittat över det här och efter moget övervägande bestämmer man sig för att flytta trycket till koncerntidningen Örnsköldsviks Allehandas moderna anläggning i Örnsköldsvik.

- Vi har funderat mycket och utrett olika möjligheter. Det här är definitivt ingen panikåtgärd, betonar Bertil Astby.

Genom flyttningen av trycket räknar Bertil Astby att tidningen ska kunna visa svarta siffror nästa år.

För 2001 kommer tidningen att redovisa röda siffror.

Detta trots att tidningen har en hushållstäckning på närmare 80 procent vilket innebär att fyra av fem hushåll har Tidningen och betydligt fler läser den.

- Att vi räknar med en förlust beror bland annat på att vi fortfarande dras med både avvecklings- och uppbyggnadskostnader, säger Bertil Astby.

Tryckarna på tidningen fick information om styrelsens beslut under onsdagen.

- Det här är inte roligt. Speciellt när vi under goda år dragit in mycket pengar till företaget, säger Bengt Jönsson, tryckare och ordförande för Grafiska fackklubben på Tidningen Ångermanland.

Klubben har begärt att en löntagarkonsult ska gå igenom siffrorna och se om besparingen kommer att ge de drygt fyra miljoner som tidningsledningen räknar med. Och att en löntagarkonsult ska anlitas har även företagsledningen accepterat.

- Då får vi svart på vitt om det här är nödvändigt. Jag har följt processen men det är ändå svårt att själv ha uppfattning om alla ekonomiska detaljer därför är det bra att anlita en konsult, säger Bengt Jönsson.

Grafiska fackklubbens agerande sedan är beroende av vad löntagarkonsulten kommer fram till.

- Vi ska också sätta oss mer in vad som gäller vid den här typen av sammanläggningar när det gäller lagen om anställningsskydds tillämplighet och andra liknande frågor.

Satsningen på tryckning av först Aftonbladet och sedan Tidningen Ångermanland innebär fler tryckare i Örnsköldsvik.

- Där finns möjlighet till arbetstillfälle för några av de som vi räknar med att säga upp från Tidningen. Redan nu har åtminstone några blivit erbjudna jobb på ÖA:s tryckeri.

Lennart Lundberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan