Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna skriver också till tomten

Annons

Medan barnen önskar sig gosedjur och dataspel ber de vuxna om kärlek och en ljusare framtid. För inte bara barn skickar brev till tomten.

"Snälle jultomten, varje år skämmer du bort barnen, skulle du kunna ta lite hand om en mormor som lider av att inte längre träffa sina barnbarn?"

Bland alla handskrivna och dekorerade önskelistor i färggranna kuvert som adresseras till Nordpolen och Tomteland tar franska posten faktiskt emot en hel del brev även från vuxna brevskrivare.

Det är tidningen Le Monde som gått igenom en del av tomtens post och kunnat konstatera att ett brev till tomten för en del blir ett sista deperat försök när alla andra vägar tycks stängda. Som François, som önskar att hans skulder ska gå upp i rök. En anonym brevskrivare klagar över en utbildningslag och önskar en lagändring. En kvinna skriver i sitt handikappade barns namn och ber jultomten om ett mirakel, att hennes barn, som varken talar eller går, en dag ska kunna säga "mamma".

En del agerar dock med viss klarsyn. Sébastien erkänner villigt att han egentligen är för gammal för att tro på tomten, men skriver ändå och ber han att hans fru ska kunna flytta efter honom till hösten - och ber om en ny mikrovågsugn på köpet.

Annons
Annons