Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterberg tillbaka i Cannes

Annons

För 14 år sedan tog Thomas Vinterbergs "Festen" först Cannes och sedan världen med storm.

Nu är han tillbaka på röda mattan med "Jakten", ett starkt drama om en man som beskylls för pedofili.

Världen har förlorat oskuldsfullheten. Det som var helt ok när jag växte upp ses med misstänksamhet i dag, säger Thomas Vinterberg.

I "Jakten", som får Sverigepremiär i vinter, spelar Mads Mikkelsen en man som arbetar på ett dagis. En liten flicka blir arg på honom och säger saker som får omgivningen att misstänka sexuella övergrepp. Detta leder snabbt till att hans liv blir en katastrof, och han utsätts för en häxjakt av sina tidigare vänner.

Vi har gjort en massa research, och även om filmen är ren fiktion, så är den inspirerad av en rad riktiga fall. Och det finns ganska gott om sådana, säger Thomas Vinterberg.

En häxjakt

Han är noga med att påpeka att det inte finns några onda personer i filmen, att alla gör det som de tror är rätt.

Jag kan försvara varenda person. Mamman, till exempel, reagerar helt förståeligt när hon tror att hennes dotter blivit utsatt. Vårt lilla samhälle i filmen är en symbol för världen, det visar hur fort man kan skapa en lögn och hur fort rykten sprids, säger Vinterberg.

Mads Mikkelsen säger att det var ett medvetet grepp att inte göra en "är han skyldig eller inte"-thriller:

Vi vet från början att han är helt oskyldig. Vad vi vill berätta om är en häxjakt, hur svårt det är att försvara sig, samtidigt som vi ju vet att det finns en oerhörd mängd barn runtom i världen som utsätts för övergrepp.

Alexandra Rapaport spelar flickvän till Mikkelsen och Ann-Louise Hassing, från tv-serien "Krönikan", spelar mamma till flickan som ljuger. På söndag får vi veta hur det går för filmen i tävlingen om Guldpalmen.

Annons
Annons
Annons