Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborg langarnas helg

/

En femtedel av de tonåringar som planerar att bli fulla på valborg tänker köpa sin sprit av langare.

Polisen är negativ både till den olagliga langningen och till konsekvenserna fyllan får i form av olyckor och våldsbrott.

Annons

Siffrorna om langning till omyndiga kommer från en telefonundersökning Novus gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If. Där säger informationschefen Caroline Uliana att näst efter kompisar så är "professionella langare" det vanligaste sättet för 15–17-åringar att få tag i sprit.

Polisen vet av erfarenhet att fylla ökar risken för olyckor, rån, misshandel och sexuellt utnyttjande. Det avspeglar sig också i siffrorna från SOS Alarm. På riksnivå ökar antalet samtal till 112 med 49 procent under valborgsfirandet. I Uppsala, där ökningen är som störst, rings 255 procent fler samtal till 112 än annars.
– I förebyggande syfte satsar vi väldigt stort mot just langningen vid valborg. Vi kontrollerar ungdomar och kommer att hälla ut massor av alkohol, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Själva langningen sker numera inte bara utanför Systembolaget utan också via kontakter som tas på nätet eller genom sms. Polisen runtom i landet tar därför tacksamt emot tips på personer som säljer alkohol till ungdomar.

Stockholm(TT)

Annons
Annons
Annons