Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare vill ha cykelkorsningar

Annons

Regeringens cykelutredare vill skapa cykelöverfarter där bilarna måste stanna. Dessutom kan det bli tillåtet att cykla mot enkelriktat.

Ett av de nya förslagen från regeringens förste cykelutredare, Europaparlamentarikern Kent Johansson (C) är särskilda cykelöverfarter där bilarna ska stanna för cyklisterna på samma sätt som för gående vid övergångsställen. Han ska lägga fram sin utredning i oktober.

Det handlar inte om att man ska kunna cykla väldigt snabbt utan att det ska vara ett jämnt flöde när man cyklar så man inte behöver stanna hela tiden, säger Kent Johansson.

Hur många cykelöverfarter som behövs varierar från stad till stad.

De ska vara tydligt markerade, kanske med avsmalnad väg så att bilisterna förstår att de ska släppa förbi cyklisterna, säger han.

Kent Johansson, som berättar om sina förslag på Tylösandsseminariet utanför Halmstad, tycker även att det på vissa enkelriktade gator kan bli tillåtet för cyklister att köra åt båda håll.

Då ska det vara markeringar i vägen på sidan som visar att man får cykla i i båda riktningarna, säger Kent Johansson.

Cykelfartsgator i bostads- och affärsområden är en annan tanke från Kent Johansson. Där får bilisterna anpassa sig efter cyklisternas hastighet. Han föreslår också så kallade supervägar för cyklister där cykelvägarna är skilda från vanliga vägar.

Ska vi cykla mer behöver cyklisterna få ta mer plats, säger han.

När cyklister måste söka sjukvård är det oftast axlar, armar och händer som råkat illa ut. Av dem som omkommer och skadas svårt är det en övervägande majoritet som inte haft hjälm.

Statistik från Transportstyrelsen visar att 39 procent av skadorna rör axlar, armar och händer. Siffrorna baserar sig på data från 17 döda och 8 639 skadade i fjol. Skador på huvudet står för 9 procent.

Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är runt 20 procent av dödsolyckorna bland cyklister singelolyckor. Drygt 70 procent är kollision mellan cykel och motorfordon.

Så har det sett ut de senaste fem åren, visar en sammanställning av statistik från akutsjukhus anslutna till Strada.

Annons
Annons
Annons