Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvivel om islamistiska bomber

Annons

Militanta islamister är inte huvudmisstänkta för utplaceringen av sprängladdningar på ett tjusigt varuhus i Paris, enligt Frankrikes försvarsminister.

Försvarsminister Hervé Morin hänvisar till att språket i det brev som föregick fynden i tisdags är okaraktäristiskt för islamiska terrorister.

Morin fällde sina kommentarer dagen efter det att fem dynamitstavar gömda på toaletter på andra och tredje våningen i varuhuset Printemps Haussmann i centrala Paris säkert förts bort. Fyndet föregicks av ett brev till nyhetsbyrån AFP från en grupp som kallar sig Afghanska revolutionära fronten. I brevet krävdes att Frankrikes militära styrkor i Afghanistan ska lämna landet: "Meddela er president att han måste dra tillbaka sina soldater från vårt land före slutet av februari 2009, annars kommer vi att gå till handling i era kapitalistiska varuhus, och denna gång utan varning," hette det. I brevet varnades för att flera sprängladdningar hade placerats ut men den enda hänvisning som gavs var till en toalett på tredje våningen.

Enligt Morin var det ordet "revolutionär" i gruppens namn samt beskrivningen av varuhuset som "kapitalistiskt" som väckte misstankar om att militanta islamister inte var avsändare. Dessutom saknar brevet hänvisning till islam eller jihad (heligt krig). Försvarsministern underströk dock att inget kan uteslutas i utredningen.

Frankrike har 2 600 soldater i Afghanistan. Förra månaden hotade en militant grupp i en video som sändes i tv-kanalen al-Arabiyya att attackera Paris om inte de franska soldaterna togs hem.

Annons
Annons