Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tutu skäms för Sydafrikas feghet

Annons

Fredsprisvinnaren Desmond Tutu riktade svidande kritik mot Sydafrika på onsdagen och anklagade sitt land för att svika sitt arv från apartheid-tiden genom att inte sätta ner foten mot Zimbabwes president Robert Mugabe.

Tutu, legendarisk fredsprisvinnare, apartheidmotståndare och pensionerad ärkebiskop i Kapstaden, sade i en intervju med BBC att han skämdes över sitt hemland.

Tutu sade också att han tycker att våld skulle kunna användas för att avsätta Mugabe som sedan borde åtalas av den internationella domstolen ICC,

"Jag skäms"

Kommentarerna kommer samtidigt med ökat tryck på den zimbabwiska regimen, skenande inflation och ett kolerautbrott som enligt FN-organet Unicef skördat över 1 000 dödsoffer i landet.

Gripna aktivister

Samtidigt meddelades att en ledande zimbabwisk människorättsaktivist som arbetat med att kartlägga valfusk kommer att ställas inför rätta för att ha rekryterat människor till terroristträning mot regeringen.

Jestina Mukoko fördes bort den 5 december av 12 beväpnade män och hon påstås ha organiserat resan för en polis så att han skulle kunna tränas till "terrorist" i Botswana. Polisen har tidigare förnekat att hon skulle vara gripen men den statliga tidningen Herlad meddelar nu att hon och ytterligare nio fredsaktivister kommer att åtalas.

Deras advokater uppger att de hindrats från att träffa sina klienter.

Annons
Annons