Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals högskoleplatser försvinner

Annons

Utbildningarna till ingenjör och sjuksköterska växer och tar emot drygt 800 fler nybörjarstudenter nästa år. Men totalt krymper högskolan med omkring 10 000 platser.

Blivande studenter bör ställa in sig på att det blir tuffare konkurrens om platserna, säger de universitets- och högskoleföreträdare TT talat med. Lunds universitet till exempel måste minska med mer än 1 000 platser på några år. Planeringsdirektör Tim Ekbergs råder att i första hand söka till program.

Kurserna lever ett mer hotat liv, och jag är övertygad om att man tänker på samma sätt på andra lärosäten, säger han.

Ansökningsomgången inför vårterminen pågår som bäst och drygt 50 000 anmälningar till höstens högskoleprov signalerar ett fortsatt stort intresse. Men en lång rad lärosäten började redan i fjol att dra i bromsen, och neddragningen fortsätter alltså nästa läsår.

Högskolan fick visserligen mer pengar än väntat i regeringens budget för 2013, men de dämpar bara inbromsningen. Och detta gäller så gott som alla landets universitet och högskolor, enligt Marie Kalroth, utredare vid Högskoleverket. Totalt handlar det om en minskning med 700 miljoner kronor, motsvarande cirka 10 000 färre studieplatser, 2013. Regeringens motivering är och har varit att ungdomskullarna blir mindre och att efterfrågan därför bör minska.(TT)

Annons
Annons
Annons