Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa samtal inledda i USA

Annons

Erkänn oss, sade Israel.

Sluta bygga, sade palestinierna.

Nu är det dags att börja jobba, förklarade USA:s utrikesminister Hillary Clinton när de länge emotsedda fredssamtalen inleddes i Washington på torsdagen.

Efter Clintons ord stängdes mikrofonerna av och pressen skickades ut. Kvar blev utrikesministern med de två förhandlingsdelegationerna, ledda av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas.

Någon snabb lösning väntar inte. Förhoppningen är att det första mötet ändå ska kunna följas av ännu ett toppmöte inom ett par veckor. Inför sin middag för deltagarna i onsdags talade USA:s president Barack Obama optimistiskt om freden som ett "faktum inom ett år".

I sitt inledningsanförande på torsdagen slog Hillary Clinton fast att någon lösning inte kommer att tvingas på parterna. Hon betonade att tvåstatslösningen är den som gäller och vände sig också direkt till alla israeler och palestinier.

Era ledare sitter vid förhandlingsbordet här, men det är ni som i sista hand ska förverkliga freden. För att ansträngningarna här ska lyckas måste dessa ha ert stöd och ert tålamod.

Netanyahu uppmanade palestinierna att erkänna Israel som det judiska folkets nationalstat. Abbas krävde totalt byggstopp för israeliska bosättningar på Västbanken och ett hävande av blockaden mot Gaza.

Båda betonade att det inte kommer att bli lätt.

Senare satte sig de båda i ett enskilt möte, utan protokollförare och översättare.

Beskedet lämnades av en amerikansk UD-tjänsteman. Reportrar fick intrycket att det var fråga om en förtroendeskapande åtgärd.

Enligt USA:s särskilda Mellanöstern-sändebud George Mitchell har de två enats om att träffas varannan vecka framöver. Nästa gång, på hemmaplan, ska enligt planerna bli 14-15 september.

Annons
Annons
Annons